Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече най-новия дипломатически натиск от страна на Вашингтон за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа "вероятно най-добрата, може би последната възможност", съобщава "Ройтерс".

Той призова всички замесени страни да изведат споразумението до финалната права.

Маратонските преговори за прекратяване на огъня, които продължават от месеци, ще продължат тази седмица в Кайро след двудневна среща в Доха миналата седмица.

Блинкън ще засили дипломатическия натиск на Съединените щати, за да гарантира, че преговарящите ще осигурят пробив по-късно тази седмица, след като миналата седмица САЩ представиха предложения, които според страните посредници ще запълнят празнините между воюващите страни.

Израел е предпазлив оптимист за заложниците в Газа

Израел е предпазлив оптимист за заложниците в Газа

"Хамас" не споделя оптимизма на Байдън за хода на преговорите

"Това е решаващ момент - вероятно най-добрата, може би последната възможност да върнем заложниците в родината им, да постигнем примирие и да изведем всички на по-добър път към траен мир и сигурност", заяви Блинкън преди срещата си с израелския президент Исак Херцог.

"Тук съм като част от интензивни дипломатически усилия по указания на президента Байдън, за да се опитаме да доведем това споразумение до финала... Време е всички да стигнат до "да" и да не търсят никакви извинения, за да кажат "не", добави той.

В продължаващите от месеци преговори страните посредници - Катар, Съединените щати и Египет - не успяха да намалят достатъчно различията, за да бъде постигнато споразумение, а насилието в Газа продължи с пълна сила и вчера.

Преговорите за Газа продължават следващата седмица

Преговорите за Газа продължават следващата седмица

Последният кръг в Катар завърши в петък все още без напредък

Часове след пристигането на Блинкън "Хамас" обяви, че държи израелския премиер Бенямин Нетаняху отговорен за "осуетяването на усилията на посредниците", забавянето на споразумението и излагането на израелските заложници в Газа на същата агресия, пред която са изправени и палестинците.

Става все по-неотложно да се постигне споразумение за прекратяване на огъня на фона на страховете от ескалация и разширяване на конфликта. Иран заплаши да отмъсти на Израел след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран на 31 юли.

Първият американски дипломат повтори опасенията на САЩ от по-нататъшна ескалация. "Време е също така да се уверим, че никой не предприема стъпки, които биха могли да провалят този процес, и затова работим, за да сме сигурни, че няма ескалация, че няма провокации", поясни той.

Войната избухна на 7 октомври, след като бойци на "Хамас" нападнаха Израел, убивайки около 1200 души и вземайки около 250 заложници.

При последвалата военна кампания на Израел загинаха повече от 40 000 палестинци - предимно цивилни, е голяма част от Газа беше превърната в руини.