Ключовият посредник Египет в сряда изрази скептицизъм относно предложението за примирие между Израел и Хамас, съобщава АП.

Длъжностни лица в Египет, в уникалната си роля както на посредник, така и на засегната страна, тъй като граничи с Газа, заявиха, че палестинската групировка "Хамас" няма да се съгласи поради редица причини.

Египетски служител, пряко запознат с преговорите, каза, че предложението изисква прилагането на първата фаза на сделката, според която "Хамас" освобождава най-уязвимите цивилни заложници. Страните по време на първата фаза ще преговарят за втората и третата фаза без "гаранции" към Хамас от Израел или посредници.

Искат от "Хамас" нови условия на споразумението за Газа

Искат от "Хамас" нови условия на споразумението за Газа

САЩ, Египет и Катар възнамеряват да направят всичко възможно, за да убедят

"Американците предлагат обещания, а не гаранции, каза служителят. "Хамас" няма да приеме това, защото това на практика означава, че ще освободи цивилните заложници в замяна на шестседмична пауза в битките без гаранции за договорено постоянно прекратяване на огъня. Това не е приемливо за нас и разбира се за Хамас", каза египетският служител.

Той също така каза, че в предложението не се казва ясно, че Израел ще изтегли силите си от два стратегически коридора в Газа. Израел предлага да намали силите си във Филаделфийския коридор, с "обещания" да се изтегли от района, каза той.

Египет е заявил на Съединените щати и Израел, че няма да отвори отново ГКПП Рафах в Газа, решаваща входна точка за хуманитарна помощ, без пълното изтегляне на израелските сили от палестинската страна.

Изявлението бе направено, след като се появиха повече подробности за предложението, предназначено да преодолее пропуските в преговорите. 

Това се случва ден, преди преговорите да се очаква да бъдат подновени в Кайро.

Предизвикателствата изглежда намаляват оптимизма за предстоящо споразумение, което държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пренесе в последното си посещение в Близкия изток тази седмица.

Блинкън в Египет търси напредък към споразумение за Газа
Обновена

Блинкън в Египет търси напредък към споразумение за Газа

Той пристигна в Египет от Тел Авив, където каза, че Бенямин Нетаняху е приел "свързващо предложение" на САЩ

Дипломатическите усилия се удвоиха, тъй като страховете нарастват от по-широка регионална война след неотдавнашните целенасочени убийства на лидери на групировките "Хамас" и "Хизбула", и двете обвинявани върху Израел, и заплахите за отмъщение.

Американският президент Джо Байдън планира в сряда да разговаря по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщава "Ройтерс".

Очаква се Байдън да притисне Нетаняху да смекчи ново израелско искане да бъде позволено да държи сили по сухопътен коридор между Египет и Газа, каза американският служител.

Постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа е основен приоритет за Байдън. 

Хамас недоволни от "подвеждащ" коментар на Байдън

Хамас недоволни от "подвеждащ" коментар на Байдън

Той не отразява истинската позиция на движението, което твърди, че е искало да постигне прекратяване на военните действия

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху във вторник призна, че не е сигурен, че ще се постигне сделка с палестинската групировка "Хамас", съобщава The Times of Israel.

Това са заявили семейства на заложници, които са се срещнали с него.

Израел откри телата на шестима заложници от района на Хан Юнис в южната част на Газа през нощта. 

Роднини на заложниците организираха серия от протести в Израел с тези искания.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на обиколка в Близкия изток тази седмица, опитвайки се да осигури прекратяване на огъня и споразумение за връщане на заложниците между Израел и "Хамас".