Израелската армия съобщи, че е бомбардирала складове за оръжия на "Хизбула" в долината Бекаа в Ливан през нощта, последният й удар по складове за оръжие в основна крепост на силните, подкрепяни от Иран милиции, предава "Ройтерс".

Въздушната атака дойде часове, след като израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че "атакуването на складове за боеприпаси в Ливан е подготовка за всичко, което може да се случи".

Няма незабавно потвърждение от източници по сигурността в Ливан, че оръжейните складове са били атакувани във вторник. Източниците казаха, че ударът е бил в жилищен район близо до източния град Баалбек в долината Бекаа, район, населен предимно с мюсюлмани шиити, от които "Хизбула" черпи подкрепата си.

Въздушните удари убиха най-малко двама души и раниха 19, според източници от сигурността, но не е ясно дали убитите са цивилни или бойци.

Израел ударил склад на "Хизбула" в Южен Ливан

Израел ударил склад на "Хизбула" в Южен Ливан

Ливанските власти съобщиха за загинали и ранени цивилни сирийци

Около 622 души в Ливан са били убити от началото на сблъсъците миналия октомври, включително 416 бойци на "Хизбула" и 132 цивилни, според данните на Ройтерс.

В събота израелските военни съобщиха, че са атакували оръжеен склад, използван от бойци на "Хизбула" при въздушен удар. Държавната информационна агенция на Ливан съобщи, че най-малко 10 сирийски граждани, включително две деца, са били убити при този инцидент.

Друг въздушен удар късно в понеделник удари оръжеен склад на "Хизбула" в района Бекаа, който граничи със Сирия.

През юли Израел бомбардира друг склад, съхраняващ боеприпаси, принадлежащи на "Хизбула", в град Адлун в Южен Ливан.

Израел удари пореден оръжеен склад на "Хизбула" в Ливан

Израел удари пореден оръжеен склад на "Хизбула" в Ливан

Напрежение в Близкия изток