Въздушният удар от тази нощ в Набатия, Южен Ливан, е бил насочен към оръжеен склад, използван от групировката "Хизбула". Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на израелската армия. 

Двама войници са били ранени при ракетна атака от Ливан, съобщиха израелските военни, като добавиха, че общо 55 ракети са били изстреляни при последните удари от Ливан.

Също в събота израелски дрон се насочи към мотоциклет в района на Кадмус източно от Тир в Южен Ливан, съобщи NNA, добавяйки, че един човек е бил ранен. Източник от сигурността каза, че един човек е бил убит при нападението с мотоциклет.

Припомняме, че по-рано беше съобщено за загинали и ранени цивилни при удара. Техният брой расте, но властите все още не могат да дадат окончателни данни. Известно е, че най-малко 10 души са загинали, а други петима са били ранени. Всички те са сирийски граждани. Сред тях има и деца. 

По-късно "Хизбула" каза в изявление, че е ударила кибуца Айелет Хашахар в Северен Израел като отмъщение за удара в Набатия.

Загинали и ранени след израелски удар в Ливан

Загинали и ранени след израелски удар в Ливан

Напрежението в региона се повиши през последните седмици

Израелският удар дойде, след като преговорите за прекратяване на огъня между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в Доха бяха спрени в петък, като преговарящите трябваше да се срещнат отново следващата седмица.

Напрежението в региона се повиши през последните седмици след смъртоносен ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения, за който Израел обвини "Хизбула".

Израел отговори с убийството на висш командир на "Хизбула" в предградията на Бейрут.

"Хизбула" също така обеща да отмъсти на Израел, както и Иран, за убийството в Техеран на политическия лидер на палестинската групировка "Хамас" Исмаил Хания.

Американският пратеник Амос Хохщайн каза в сряда, че вярва, че всеобщата война между Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула" може да бъде избегната, но че Израел и "Хамас" трябва да се придвижат към мирно споразумение за Газа без повече отлагане.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" започна трансгранични атаки срещу Израел скоро след като израелските сили започнаха военно нападение срещу Газа в отговор на транграничната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Израелският огън, първоначално ограничен до граничната зона на Ливан, сега е насочен срещу критични кадри и инфраструктура на "Хизбула" и "Хамас" на север.

Хохщайн, старши съветник на американския президент Джо Байдън, кацна в Бейрут в сряда, за да възпре ескалация между "Хизбула" и Израел.

Израел уби високопоставен представител на Хамас в Южен Ливан

Израел уби високопоставен представител на Хамас в Южен Ливан

Ударът е нанесен в южните покрайнини на ливанския пристанищен град Сидон на около 60 километра от границата

"Ние продължаваме да вярваме,че дипломатическо разрешаване е постижимо, защото продължаваме да вярваме, че никой не иска мащабна война между Ливан и Израел", каза Хохщайн след разговори с председателя на ливанския парламент Набих Бери, който е силен съюзник на "Хизбула".

Израелската армия нанася удари срещу членове на съюзническата ливанска въоръжена групировка Хизбула и други фракции в Ливан през последните 10 месеца, успоредно с войната в Газа.