Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания, който загина в Техеран преди ден, е бил убит от бомба, поставена месеци преди взрива, твърди анонимен източник, цитиран от Си Ен Ен.

Той посочва, че експлозивът е бил скрит на тайно място в къщата за гости, където Хания бил отседнал. Това е станало преди около два месеца, като взривът е бил активиран дистанционно, след като е станало ясно, че Хания си е в стаята.

Иранското правителство и "Хамас" твърдят, че зад убийството на Исмаил Хания стои Израел. Засега държавата Израел нито е потвърдила, нито е отрекла участието си.

Американските власти са били информирани за операцията от израелски служители едва след убийството, твърди източникът.

"Ню Йорк Таймс" първи съобщи за подробности около убийството на Хания. Изданието публикува снимка на сградата, в която се предполага, че е бил убит лидерът на "Хамас".

Единия ъгъл на сградата е покрит със зелен плащ. Под него - на покрива на приземния етаж се виждат отломки.

Според иранските държавни медии и по информация на "Хамас" Хания е бил убит при удар от ракета, изстреляна по сградата, в която бил отседнал.

Сегашното разкритие, че става въпрос за взривена бомба, тайно внесена в къщата за гости, която принципно е била под защитата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, говори за стряскащо нарушение на принципите на сигурността.

Убийството на Хания предизвика сериозни страхове и опасения, че конфликтът между Израел и Хамас може да се развие в многофронтова война в Близкия изток.

Не е ясно кога Хания е пристигнал в Техеран, но иранските държавни медии първи съобщиха, че той ще присъства на инагурацията на новия президент на страната в понеделник. Освен това преди да бъде убит, той е имал добре запълнен график със срещи, изявления и различни публични прояви.

При пристигането си в Иран, Хания бе заснет първо с иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, след това той се срещна с новия президент на Иран Масуд Пезешкиан.

После той бе забелязан в сградата на иранския парламент - Ислямската консултативна асамблея на Иран, където седеше на първия ред.

Малко преди 19.00 часа местно време той участва в последната си публична изява - разгледа изложба в кулата "Милад"в Техеран. В 2 часа през нощта, според държавната медия IRNA, той е бил убит с дистанционно взривена бомба.

Новината за смъртта му шокира домакините му - върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей не скри възмущението си и предупреди Израел: "Вие убихте нашия скъп гост в дома ни и така си постлахте пътя за нашето сурово наказание."

По информация на "Хамас" и държавните медиив Катар погребалната молитва за Хания ще бъде отправена утре (2 август) след традиционната петъчна молитва в джамията "Имам Мохамед ибн Абд ал-Уахаб" в катарската столица. После тялото на Хания ще бъде погребано в гробището на град Лусаил.

Снарядът удари Техеран. Но и Вашингтон изохка

Снарядът удари Техеран. Но и Вашингтон изохка

Елиминацията на Исмаил Хания има преди всичко знаково значение

Във видеозапис, изпратен от Си Ен Ен, се вижда как съпругата на Хания, Ум ал-Абед, плаче над ковчега на съпруга си. "Ти ни вдъхваше кураж всеки ден, правеше ни решителни и силни като желязо. Дължим всичко на теб", ридае жената.