Иранци се събраха да оплакват политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в четвъртък, ден след като той беше убит в иранската столица при нападение, което засили страховете за пряк конфликт между Техеран и неговия върл враг Израел.

Държавната телевизия излъчи на живо изображения на върховния лидер аятолах Али Хаменей, който води молитви на погребението на Хания в Техеранския университет, където хиляди опечалени, облечени в черно, скандираха "Смърт на Израел" и "Смърт на Америка", предава "Ройтерс".

Тялото му ще бъде транспортирано със самолет до Катар, където беше базиран Хания, за погребение в петък.

"Почивай в мир, Абу Ал-Абед Исмаил Хания. Нашата нация, Иран, Оста на съпротивата, вашият народ, вашите бойци... са обединени в избора на съпротива за прекратяване на ционистката окупация", каза заместник-шефът на Хамас в Газа Халил Ал-Хая в телевизионна реч в Техеранския университет.

Оста на съпротивата е съюз, изграден в продължение на четири десетилетия подкрепа от Иран, за да се противопостави на влиянието на Израел и САЩ в Близкия изток.

Иран и палестинската ислямистка въоръжена групировка обвиниха Израел в извършването на удара, който уби Хания часове след като той присъства на встъпването в длъжност на новия президент на Иран в Техеран в сряда.

Но израелски официални лица не са поели отговорност за атаката, която предизвика заплахи за отмъщение на Израел и подхрани допълнително безпокойство, че конфликтът Израел-Хамас в Газа се превръща в тотална война в Близкия изток.

СС на ООН предупреди срещу напрежение в Близкия изток

СС на ООН предупреди срещу напрежение в Близкия изток

След убийството на лидера на "Хамас"

Въоръженото крило на Хамас заяви в изявление, че убийството на Хания ще "пренесе битката в нови измерения и ще има големи последици". Обещавайки да отмъсти, Иран обяви тридневен национален траур в сряда и каза, че САЩ носят отговорност поради подкрепата си за Израел.

"Всички фронтове на съпротивата ще отмъстят за кръвта на Хания", каза Али Акбар Ахмадиан, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, пред иранската полуофициална информационна агенция Mehr. .

Оста включва "Хамас", палестинската групировка, която разпали войната в Газа, като атакува Израел на 7 октомври, движението "Хизбула" в Ливан, Хусите в Йемен и различни шиитски въоръжени групи в Ирак и Сирия.

На 13 април Иран изстреля бараж от ракети и дронове срещу Израел като отмъщение за предполагаемия смъртоносен удар на Израел срещу посолството му в Дамаск на 1 април, но почти всички бяха свалени.

"Искаме отмъщение, защото Израел уби Хания, който беше наш гост", каза пред държавната телевизия иранка, присъствала на митинг след церемонията в Техеранския университет.

Нетаняху се закани да отговори със сила на атаки срещу Израел

Нетаняху се закани да отговори със сила на атаки срещу Израел

Реакциите след убийствата на лидерите на "Хамас" и "Хизбула"