Израел ще отговори със сила на всяко нападение срещу него.  Това заяви в сряда премиерът Бенямин Нетаняху по повод убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и на лидера на "Хизбула" в Бейрут, съобщава "Ройтерс".

Нетаняху каза, че Израел е нанесъл съкрушителни удари на поддръжниците на Иран през последните няколко дни. Но той не спомена убийството на Хания, което предизвика заплахи за отмъщение на Израел и подхрани допълнително безпокойство, че конфликтът в Газа се превръща в по-широка близкоизточна война.

"Граждани на Израел, предстоят дни на предизвикателство. След удара в Бейрут има заплахи, които звучат от всички посоки. Готови сме за всеки сценарий и ще застанем обединени и решителни срещу всяка заплаха. Израел ще изисква висока цена за всяка агресия срещу от всяка арена", каза Нетаняху в телевизионно изявление.

Иран свиква СС на ООН заради убийството на лидера на "Хамас"

Иран свиква СС на ООН заради убийството на лидера на "Хамас"

Описва убийството на Хания като "терористична атака и акт на агресия срещу суверенитета и територията"

Припомняме, че израелската армия обяви късно във вторник, че е убила Фуад Шукр, когото посочи като най-високопоставения командир на Хизбула и когото обвини за нападение през уикенда, оставило дузина мъртви младежи в окупираните от Израел Голански възвишения.

Шукр е бил съветник на лидера на Хизбула Сайед Хасан Насрала, според източници на Хизбула и израелски официални лица.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" потвърди смъртта му в сряда, часове след като палестинската въоръжена групировка Хамас обяви, че нейният лидер Хания е бил убит в Техеран.

Въпреки че се смята, че нападението в Техеран е извършено от Израел, правителството на Нетаняху не пое отговорност и каза, че няма да коментира убийството на Хания.

Израел: Убихме старши военен съветник на лидера на "Хизбула"

Израел: Убихме старши военен съветник на лидера на "Хизбула"

Фуад Шукр е убит при ракетния удар

Иран свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Техеран остро осъди Израел и обвини САЩ като стратегически съюзник и поддръжник на израелския режим.

САЩ отрекоха да имат общо с убийството на Хания.