Постоянната мисия на Иран в ООН призова в сряда за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН след убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в иранската столица Техеран, съобщават Анадолската агенция и ТАСС.

Писмото е изпратено до Василий Небензя, постоянен представител на Русия и настоящ президент на Съвета за сигурност на ООН.

То описва убийството на Хания като "терористична атака и акт на агресия срещу суверенитета и територията".

В писмото Иран остро осъжда "агресивните действия на ционисткия режим" при убийството на Хания, характеризирайки "терористичния акт" като част от убийствата на палестинските лидери на съпротивата и геноцида срещу палестинците.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания убит в Техеран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания убит в Техеран

Ударена е резиденцията му в иранската столица

Подчертавайки ролята на САЩ като стратегически съюзник и поддръжник на израелския режим, в писмото се казва: "Този ​​акт не би могъл да се случи без разрешението и разузнавателната подкрепа на САЩ".

В писмото се призовава за решителни действия от международната общност и Съвета за сигурност на ООН за наказване на извършителите, като се иска спешно заседание на съвета.

"В светлината на тези тежки последици от израелските престъпни действия върху регионалния мир и сигурност, Ислямска република Иран призовава Съвета за сигурност на ООН да осъди недвусмислено и категорично актовете на агресия и терористичните атаки от страна на израелския режим срещу суверенитета и териториалните граници на Иран. почтеност, както и скорошни актове на агресия", се отбелязва в писмото.

То също така призова Съвета за сигурност на ООН да обмисли санкции и други мерки за наказване на Израел за нарушенията на международното право.

Израел: Убихме старши военен съветник на лидера на "Хизбула"

Израел: Убихме старши военен съветник на лидера на "Хизбула"

Фуад Шукр е убит при ракетния удар

Съветът за сигурност (СС) на ООН ще проведе извънредно заседание на 31 юли във връзка с убийството на ръководителя на Исмаил Хания в Иран. Това съобщи първият заместник-постоянен представител на Русия в световната организация Дмитрий Полянски.

"По искане на Иран, подкрепено от Китай, Алжир и Русия, нашето председателство насрочи извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с убийството на ръководителя на Политбюро на Хамас Хания в Техеран, - написа той в своя канал в Telegram.

Руската федерация действа като председател на Съвета за сигурност през юли.

Припомняме, че Русия осъди в сряда убийството на Хания в Иран и призова всички страни да се въздържат от стъпки, които могат да насочат Близкия изток към голяма война, предава "Ройтерс".

Хания беше убит в ранните часове на деня в Иран, предизвиквайки страхове от по-широка ескалация в регион, разтърсен от войната на Израел в Газа и влошаващия се конфликт на израелско-ливанската граница.

Палестинците на Западния бряг: Убийството на Хания няма да повлияе на борбата с Израел

Палестинците на Западния бряг: Убийството на Хания няма да повлияе на борбата с Израел

"Фатах", която е политически съперник на "Хамас", осъди убийството, определяйки го като "отвратителен и страхлив акт".

Русия също осъди израелската атака срещу Ливан, която уби най-високопоставения командир на Хизбула при въздушен удар срещу Бейрут във вторник.

Русия, която изгради тесни връзки както с иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, така и с арабски лидери като саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, многократно критикува Запада, че пренебрегва необходимостта от независима палестинска държава в границите от 1967 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в сряда, че Съединените щати не са участвали в убийството на лидера на ХАМАС и подчерта важността на прекратяване на огъня в Газа. В интервю за Channel News Asia по време на посещението си в Сингапур, Блинкън подчерта, че САЩ не са били наясно с планирането или изпълнението на убийството.

Иранската революционна гвардия потвърди смъртта на Хания, часове след като той присъства на церемония по полагане на клетва на новия президент на Иран. Хания, който води палестинската групировка и обикновено пребивава в Катар, беше основна фигура в международната дипломация на ХАМАС.

Убийството бе извършено по-малко от 24 часа след като Израел заяви, че е убил командир на Хизбула, отговорен за смъртоносен удар в окупираните от Израел Голански възвишения. 

Катар: Как може посредничеството да успее, когато едната страна убива преговарящите?

Катар: Как може посредничеството да успее, когато едната страна убива преговарящите?

Убийството на Исмаил Хания застрашава усилията за постигане на примирие в Газа

Премиерът на Катар, който действа като посредник в преговорите за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", заяви в сряда, че убийството може да застраши усилията за постигане на примирие в Газа. 

"Политическите убийства и продължаващите атаки срещу цивилни в Газа, докато преговорите продължават, ни кара да се запитаме как може посредничеството да успее, когато едната страна убие преговарящия от другата страна?" - написа в X министър-председателят шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

"Мирът се нуждае от сериозни партньори и глобална позиция срещу незачитането на човешкия живот."