Премиерът на Катар, който действа като посредник в преговорите за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", заяви в сряда, че убийството на лидера на групировката Исмаил Хания може да застраши усилията за постигане на примирие в Газа, предава "Ройтерс".

"Политическите убийства и продължаващите атаки срещу цивилни в Газа, докато преговорите продължават, ни кара да се запитаме как може посредничеството да успее, когато едната страна убие преговарящия от другата страна?" - написа в X министър-председателят шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

"Мирът се нуждае от сериозни партньори и глобална позиция срещу незачитането на човешкия живот."

Катар, Египет и Съединените щати многократно се опитваха да осигурят прекратяване на огъня между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас" в Газа, където израелските сили убиха повече от 39 000 палестинци, откакто водените от "Хамас" бойци нападнаха Израел през октомври, убивайки 1200 души.

Окончателното споразумение бе усложнено от промени, въведени от Израел.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания, който живееше основно в Катар, беше убит в ранните часове на деня в Иран, предизвиквайки страхове от по-широка ескалация в регион, разтърсен от войната на Израел в Газа и влошаващия се конфликт в Ливан.

Катар категорично осъди убийството в Техеран, заявявайки, че това е опасна ескалация.

Русия осъди убийството на Исмаил Хания и призова към въздържане от ескалация

Русия осъди убийството на Исмаил Хания и призова към въздържане от ескалация

Русия също осъди израелската атака срещу Ливан, която уби най-високопоставения командир на Хизбул