Хамас заяви в сряда, че неговият "положителен" отговор на американския план за прекратяване на огъня за осеммесечната война в ивицата Газа отваря "широк път" за постигане на споразумение, но перспективите остават несигурни, тъй като нито палестинската група, нито Израел публично се ангажираха със сделка, предава "Ройтерс".

Хамас представи официалния си отговор във вторник на предложение, очертано от президента на САЩ Джо Байдън на 31 май. Израел каза, че отговорът е равносилен на отхвърляне, докато служител на Хамас каза, че палестинската група просто повтаря дългогодишни искания, които не са изпълнени от настоящия план.

Египет и Катар казаха, че са получили отговора на Хамас, но не разкриха съдържанието.

Рано в сряда Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на Хамас, каза в изявление, че отговорът на групата е "отговорен, сериозен и положителен" и "отваря широк път" за споразумение.

Друг служител на Хамас, който пожела анонимност, каза пред Ройтерс във вторник, че отговорът потвърждава отново позицията на движението, че прекратяването на огъня трябва да доведе до постоянен край на военните действия в Газа, изтегляне на израелските сили, реконструкция на палестинския анклав и освобождаване на палестинските затворници в Израел.

"Ние повторихме предишната си позиция. Вярвам, че няма големи пропуски. Топката сега е в двора на Израел", каза служителят.

"Хамас" получил от Израел мирно предложение, различно от това на САЩ

"Хамас" получил от Израел мирно предложение, различно от това на САЩ

Има ли шанс за примирие в Газа?

Съединените щати казаха, че Израел е приел предложението им, но Израел не е заявил публично това. Израел продължава нападенията в централната и южната част на Газа, а премиерът Бенямин Нетаняху многократно е заявявал, че Израел няма да се ангажира с прекратяване на кампанията си в Газа, преди "Хамас" да бъде елиминиран.

Израелски служител каза във вторник, че страната е получила отговора на Хамас чрез посредниците и че Хамас е "променил всички основни и най-значими параметри".

Израелският служител, който говори при условие за анонимност, каза, че Хамас "е отхвърлил предложението за освобождаване на заложници, представено от президента Байдън".

Друг източник, информиран по въпроса, каза, че Хамас е предложил нов график за постоянно прекратяване на огъня с Израел и изтегляне на израелските войски от Газа, включително Рафах.

Хамас прие резолюцията на ООН, но САЩ трябва да гарантират, че Израел я спазва
Обновена

Хамас прие резолюцията на ООН, но САЩ трябва да гарантират, че Израел я спазва

Администрацията на САЩ е изправена пред истинско изпитание да изпълни своите ангажименти

Съветът за сигурност на ООН гласува в понеделник в резолюция на САЩ, подкрепяща предложението, очертано от Байдън. Представителят на "Хамас" Сами Абу Зухри каза пред "Ройтерс" във вторник, че "Хамас" е приел резолюцията на Съвета за сигурност и е готов да преговаря относно подробностите за прекратяване на огъня.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Тел Авив за да се срещне с израелски официални лица във вторник, определи коментарите на Хамас като "обнадеждаващ знак", но каза, че те не са убедителни.

По-важното "е думата, идваща от Газа и от ръководството на Хамас в Газа. Това е важното и това е, което все още нямаме", каза Блинкен пред репортери в Тел Авив.

Предложението на Байдън предвижда прекратяване на огъня и поетапно освобождаване на израелски заложници в Газа в замяна на палестинци, затворени в Израел, което в крайна сметка предвижда постоянен край на войната.

Това ще бъде трифазен план, започващ с първоначално шестседмично прекратяване на огъня с изтегляне на израелската армия от населените райони на Газа и освобождаване на някои заложници, докато "постоянен край на военните действия" се договори чрез посредници.

Белият дом не отговори веднага на искане за коментар относно забележките на израелския служител във вторник. По-рано американски служители казаха, че преразглеждат отговора на "Хамас", както направиха Катар и Египет.

В продължение на месеци преговарящи от САЩ, Египет и Катар се опитват да посредничат за прекратяване на огъня в анклава с 2,3 милиона души.

ООН включва Израел в черния списък за нарушения на правата на децата

ООН включва Израел в черния списък за нарушения на правата на децата

Този ход може да накара страните по света да наложат оръжейно ембарго на страната

Отделно във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в доклад до Съвета за сигурност, че израелската армия, както и палестинските екстремисти "Хамас" и Ислямски джихад са убивали и осакатявали деца през 2023 г.

Израел отмъщава на "Хамас", който управлява Газа, за нападение на 7 октомври от неговите бойци.

Повече от 1200 души бяха убити и над 250 взети за заложници от "Хамас" по време на трансграничната атака на 7 октомври, според израелски данни. Смята се, че повече от 100 заложници остават в плен в Газа.

Израел започна въздушно, наземно и морско нападение на палестинската територия, убивайки повече от 37 000 палестинци, според здравните власти в Газа. В анклава се разгръща хуманитарна криза поради широко разпространения глад, недостиг на основни провизии, унищожаването на инфраструктурата и продължаващото разселване на цивилни.

Американските военни подновиха доставянето на хуманитарна помощ в анклава чрез плаващ кей във вторник след двудневно спиране поради лошо време, казаха трима американски служители.

ООН обвини Израел във военни престъпления при операцията за спасяване на заложници

ООН обвини Израел във военни престъпления при операцията за спасяване на заложници

При атаката са загинали най-малко 274 палестинци