Убийството на стотици палестинци при военната атака на Израел за освобождаване на четирима заложници в Газа през уикенда може да е военно престъпление. Това съобщи Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR), цитирана от "Дейли сабах".

Агенцията на ООН обвини палестинските съпротивителни групи в същото престъпление за задържане в пленници в гъсто населени райони.

Израел твърди, че операцията, придружена от въздушно нападение, се е провела в събота в центъра на жилищен квартал в централния район Нусейрат в Газа, където "Хамас" е държал заложниците в два отделни жилищни блока.

По данни на здравните власти в анклава при операцията са загинали най-малко 274 палестинци.

"Ние сме дълбоко шокирани от въздействието върху цивилните от операцията на израелските сили в Нусейрат през уикенда за освобождаването на четирима заложници", заяви говорителят Джеръми Лорънс в Женева.

"Съобщава се, че стотици палестинци - много от тях цивилни, са били убити и ранени".

Бойците на "Хамас" със заповед да убиват заложници, ако мислят, че израелските сили идват?

Бойците на "Хамас" със заповед да убиват заложници, ако мислят, че израелските сили идват?

Израел отрича негови въздушни удари да са убили пленници

"Начинът, по който бе проведена атаката в толкова гъсто населена зона, сериозно поставя под въпрос дали принципите на разграничение, пропорционалност и предпазливост - както е посочено в законите на войната - са били спазени от израелските сили", подчерта Лорънс.

Запитан за цифрите, предоставени от Министерството на здравеопазването в Газа, той отвърна, че преди 7 октомври, когато е имало по-голяма възможност за проверка, ООН постоянно е откривала, че "числата, които ни предоставят, са точни почти на 100%".

Относно държаните заложници в Газа Лорънс поясни, че това също е "забранено от международното право".

Той добави, че държането на пленници в такива гъсто населени райони от палестинските групировки "излага живота на палестинските цивилни, както и на самите заложници, на допълнителен риск от военните действия".

"Хамас": Израел е убил някои от заложниците при операцията в "Ал Нусейрат"

"Хамас": Израел е убил някои от заложниците при операцията в "Ал Нусейрат"

Няма потвърждения от независим източник

"Тези действия и от двете страни могат да се равняват на военни престъпления", категоричен бе той.

Войната избухна след атаката на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел, при която бяха убити над 1170 души.

От 252 души, взети за заложници през този ден, 120 остават в ивицата Газа. Най-малко 43 от тях са мъртви според израелската армия.

Оттогава Израел е убил над 37 000 палестинци - предимно жени и деца, в ивицата Газа.