Както Израел, така и "Хамас" са извършили военни престъпления в ранните етапи на войната в Газа. Това установи разследване на ООН, съобщава "Ройтерс".

Посочва се, че действията на Израел представляват и престъпления срещу човечеството поради огромния брой жертви сред цивилното население.

Констатациите са от два паралелни доклада, единият фокусиран върху атаките на "Хамас" от 7 октомври, а другият - върху военния отговор на Израел. Те са публикувани от Анкетната комисия на ООН, която има необичайно широк мандат за събиране на доказателства и идентифициране на извършителите на международни престъпления, извършени в Израел и окупираните палестински територии.

Израел не сътрудничи на комисията, която според него е антиизраелска. Тя пък твърди, че Израел възпрепятства работата му и е попречил на следователите да имат достъп както до Израел, така и до окупираните палестински територии.

Дипломатическата мисия на Израел към ООН в Женева отхвърли констатациите. "Анкетната комисия на ООН отново доказа, че всичките ѝ действия са в услуга на тясна политическа програма срещу Израел", заяви Мейрав Ейлон Шахар, посланик на Израел в ООН в Женева.

ООН обвини Израел във военни престъпления при операцията за спасяване на заложници

ООН обвини Израел във военни престъпления при операцията за спасяване на заложници

При атаката са загинали най-малко 274 палестинци

По изчисления на Израел над 1200 души са били убити, а 250 - взети за заложници, при атаките на 7 октомври. Те предизвикаха военно отмъщение в Газа, при което са загинали над 37 000 души.

Докладите, които обхващат конфликта до края на декември, са установили, че и двете страни са извършили военни престъпления, включително изтезания; убийство или умишлено убийство; посегателства над личното достойнство; и нечовешко или жестоко отношение.

Израел е извършил и допълнителни военни престъпления, включително глад като метод на война, твърди се в доклада. Отбелязва се, че Израел не само не е осигурил основни потребности, като храна, вода, подслон и лекарства на жителите на Газа, но е "действал, за да предотврати доставките в полза на тези нужди от всеки друг" .

Някои от военните престъпления, като например убийството, са и престъпления срещу човечеството от страна на Израел, уточнява комисията, като се използва термин, запазен за най-сериозните международни престъпления, съзнателно извършени като част от широко разпространена или систематична атака срещу цивилни.

Борел очаква още цивилни жертви в Газа, каквото и да казва Израел

Борел очаква още цивилни жертви в Газа, каквото и да казва Израел

Топ дипломатът на ЕС критикува офанзивата в Рафах

"Огромният брой цивилни жертви в Газа и масовото унищожаване на цивилни обекти и инфраструктура бяха неизбежен резултат от стратегия, предприета с намерение да причини максимални щети, пренебрегвайки принципите на разграничение, пропорционалност и адекватни предпазни мерки", изтъква комисията.

Понякога доказателствата, събрани от такива упълномощени от ООН органи, са формирали основата за съдебно преследване на военни престъпления и могат да бъдат използвани от Международния наказателен съд.

Констатациите на комисията се основават на интервюта с жертви и свидетели, сателитни изображения, медицински доклади и проверена информация от отворен източник.

Сред констатациите в доклада от 59 страници за атаките от 7 октомври комисията потвърди четири инцидента на масови убийства в обществени убежища, което според нея предполага, че бойците са имали "постоянни оперативни инструкции". Установен е и "модел на сексуално насилие" от палестински въоръжени групировки.

В по-дългия доклад от 126 страници за Газа се посочва, че използването от Израел на оръжия като управляеми бомби MK84 с голям разрушителен капацитет в градски райони е несъвместимо с международното хуманитарно право, "тъй като те не могат адекватно или точно да разграничат набелязаните военни цели от цивилни обекти".

Бити и освободени само по памперс: ООН обвини Израел в унижаване на палестинци

Бити и освободени само по памперс: ООН обвини Израел в унижаване на палестинци

Пленените мъже били държани седмици наред със завързани очи

Допълва се, че палестински мъже и момчета са били обект на престъпление срещу човечеството поради преследване, основано на пола, като се посочват случаи, при които жертвите са били принуждавани да се събличат голи на публично място в действия, "преднамерени да причинят тежко унижение".

Констатациите ще бъдат обсъдени от Съвета по правата на човека на ООН в Женева следващата седмица.

Анкетната комисия на ООН е съставена от трима независими експерти, включително председателя ѝ южноафриканец, бивш ръководител на ООН по правата на човека Нави Пилай. Тя беше създадена през 2021 г. от Съвета в Женева. Необичайно е, че има неограничен мандат - факт, критикуван както от Израел, така и от някои от неговите съюзници.