Офанзивата на Израел срещу Рафах вероятно ще причини смъртта на още цивилни и се извършва въпреки изричните предупреждения срещу това от страните членки на Европейския съюз и Съединените щати. Това заяви върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

"Офанзивата в Рафах започна отново въпреки исканията на международната общност, САЩ, страните членки на Европейския съюз, всички, които молят израелския премиер Нетаняху да не атакува", подчерта той.

"Опасявам се, че това отново ще причини много жертви, цивилни жертви. Каквото и да казват", добави Борел и подчерта: "В Газа няма безопасни зони".

Израел пое контрол над ГКПП "Рафах"

Израел пое контрол над ГКПП "Рафах"

Граничният пункт е ключов за помощ към опустошения анклав

Късно снощи палестинската въоръжена групировка "Хамас" обяви, че се е съгласила с предложението за примирие от посредниците седем месеца след началото на войната, която изтласка над един милион жители на Газа в южната част на анклава.

Израел обаче заяви, че условията не отговарят на изискванията му и започна военна операция в Рафах.

Израелски танкове и самолети удариха няколко района и къщи в града през нощта. Атаките причиниха смъртта на 20 палестинци и раниха няколко други, след като засегнаха най-малко четири къщи.

На три крачки ли е мирът в ивицата Газа?!

На три крачки ли е мирът в ивицата Газа?!

Какво предвижда споразумението за спиране на огъня в анклава