Палестинската групировка "Хамас" заяви, че мирното предложение, което е получила за разрешаване на конфликта в Газа, не съответства на предложението, обявено от президента на Съединените щати Джо Байдън миналата седмица.

Миналия петък Джо Байдън представи план на три етапа за прекратяване на войната. Съгласно предложението освобождаването на заложниците ще бъде съчетано с "пълно прекратяване на огъня", както и с изтеглянето на израелските от "всички населени райони на Газа" по време на първия етап.

По-рано "Хамас" даде да се разбере, че ще се съгласи на примирие само ако то включва гаранции за дългосрочно разрешаване на конфликта.

Катар чака Израел и "Хамас" да заговорят на един език за мира в Газа

Катар чака Израел и "Хамас" да заговорят на един език за мира в Газа

Доха иска ясна позиция и от двете страни за постигане на примирие

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък многократно подчерта, че условията на страната му за прекратяване на войната в Газа остават непроменени. Тези условия включват унищожаването на палестинската групировка и освобождаването на всички заложници.

В понеделник той заяви, че първият етап от промотирания от САЩ план за прекратяване на войната в Газа, включваща ограничено освобождаване на заложници от "Хамас", може да бъде предприет без необходимото споразумение за това, което следва.

Войната в Газа причини смъртта на над 36 000 палестинци. Израел твърди, че при атаката на "Хамас" от 7 октомври - най-тежката в неговата 75-годишна история, са били убити 1200 души, а над 250 са взети за заложници.

ООН подкрепи предложението на САЩ за примирие в Газа

ООН подкрепи предложението на САЩ за примирие в Газа

Ситуацията в палестинския анклав била повече от катастрофална