"Хамас" прие резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня и е готова да преговаря за подробностите, каза високопоставен представител на "Хамас" Сами Абу Зухри пред Ройтерс във вторник, добавяйки, че Вашингтон трябва да гарантира, че Израел я спазва.

"Хамас" прие резолюцията на Съвета за сигурност на ООН по отношение на прекратяването на огъня, изтеглянето на израелските войски и размяната на заложници срещу задържани от Израел, каза той.

"Администрацията на САЩ е изправена пред истинско изпитание да изпълни своите ангажименти за принуждаване на окупацията незабавно да прекрати войната в изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", каза Абу Зухри.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза във вторник, че изявлението на Хамас за подкрепа на резолюция на ООН е "обнадеждаващ знак".

Разговорите относно плановете за Газа след края на войната Израел-Хамас ще продължат във вторник следобед и през следващите няколко дни, каза Блинкен в Йерусалим след разговори с израелски лидери. "Наложително е да имаме тези планове.

Блинкън се срещна с израелски официални лица във вторник в съгласуван натиск за прекратяване на осеммесечната война ден след като предложението на президента Джо Байдън за прекратяване на огъня беше одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Преди пътуването на Блинкън и Израел, и Хамас повториха твърдолинейните си позиции, които подкопаха предишното посредничество за прекратяване на боевете, докато Израел продължи с нападенията в централната и южната част на Газа, сред най-кървавите във войната.

Съветът за сигурност на ООН гласува в понеделник за резолюцията на САЩ, която приветства предложението за прекратяване на огъня, обявено от президента Джо Байдън, което според Съединените щати Израел е приел.

Палестинската групировка приветства в понеделник резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща предложението за прекратяване на огъня в Газа.

Групировката е готова да участва в непреки преговори за прилагане на принципите, "които са в съответствие с исканията на нашия народ и съпротивата".

САЩ обмислят едностранно споразумение с Хамас за освобождаване на заложници

САЩ обмислят едностранно споразумение с Хамас за освобождаване на заложници

Не е ясно какво САЩ могат да предложат на Хамас в замяна