Съветът за сигурност на ООН насрочи гласуване в понеделник за резолюцията на САЩ, която приветства предложението за прекратяване на огъня, обявено от президента Джо Байдън, което според Съединените щати Израел е приел. Той призовава "Хамас", който заяви, че гледа на предложението "положително", да приеме плана от три стъпки.

Проекторезолюцията настоява Израел и "Хамас" да изпълнят изцяло нейните условия без забавяне и без условия".

Ако бъде приета, това ще бъде първата резолюция на Съвета за сигурност относно план за прекратяване на огъня, насочен към прекратяване на осеммесечната война между Израел и Хамас в Газа.

САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да гласува плана им за примирие в Газа

САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да гласува плана им за примирие в Газа

Гласуването е планирано за днес, но все още не е потвърдено

Заместник-посланикът на САЩ Робърт Ууд каза пред репортери в понеделник, че Съединените щати искат да се уверят, че всички 15 членове на Съвета за сигурност са включени.

Насрочването на гласуването от съвета в понеделник следобед показва, че резолюцията вероятно ще бъде приета единодушно.

Ууд описа проекторезолюцията като "най-добрата, най-реалистична възможност да се спре поне временно тази война".

Настоящата проекторезолюция подчертава "важността на продължаващите дипломатически усилия на Египет, Катар и Съединените щати, насочени към постигане на всеобхватно споразумение за прекратяване на огъня, състоящо се от три фази".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на осмото си пътуване до Близкия изток от 7 октомври, преследвайки тази цел.

Сами Абу Зухри, говорител на палестинската организация "Хамас", призова САЩ да окажат натиск върху Израел да прекрати войната в Газа.

Съветът за сигурност прие резолюция на 25 март, изискваща хуманитарно прекратяване на огъня в Газа по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който приключи на 9 април, като САЩ се въздържаха. Но войната не беше спряна.

Бойците на "Хамас" със заповед да убиват заложници, ако мислят, че израелските сили идват?

Бойците на "Хамас" със заповед да убиват заложници, ако мислят, че израелските сили идват?

Израел отрича негови въздушни удари да са убили пленници

Лидерите на "Хамас" са дали "постоянни заповеди" на оперативни служители, които държат заложници, "че ако смятат, че израелските сили идват, първото нещо, което трябва да направят, е да застрелят заложниците". Това твърдят израелски официални лица пред "Ню Йорк таймс".

Два дни след спасяването на четирима заложници от Нусейрат в централната част на Газа, вестникът пише, че ако други заложници са били убити в събота, както твърди "Хамас", "това може да се е дължало на екстремистите, а не поради израелски въздушен удар." Отбелязва се и че Израелските отбранителни сили директно отхвърли твърдението на "Хамас", че трима заложници са били убити от израелски въздушни удари.

В резултат на операцията от събота обаче се очаква "Хамас" да премести повече заложници в тунели и потенциално извън обсега на силите на командосите.

Конфликтът беше предизвикан от изненадващото нападение на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел, при което загинаха около 1200 души, главно израелски цивилни, а други 250 бяха взети за заложници. Остават около 120 заложници, като 43 са обявени за мъртви.

Рестарт на преговорите между Израел и Хамас за освобождаването на заложници

Рестарт на преговорите между Израел и Хамас за освобождаването на заложници

Разговорите ще продължат след седмица

Мащабната военна офанзива на Израел уби над 36 700 палестинци и рани повече от 83 000 други, според Министерството на здравеопазването в Газа. Тя също така е унищожила около 80% от сградите в Газа, според ООН.