Днес Сами Абу Зухри, говорител на палестинската организация "Хамас", призова САЩ да окажат натиск върху Израел да прекрати войната в Газа. Днес се очаква американският държавен секретар Антъни Блинкън да пристигне в региона, за да продължи усилията за прекратяване на огъня. Това предават от Reuters.

"Призоваваме администрацията на САЩ да окаже натиск върху окупацията, за да спре войната в Газа. Движението Хамас е готово да се справи позитивно с всяка инициатива, която ще осигури край на войната", заяви Сами Абу Зухри.

В ранните часове на деня танкове са били забелязани да навлизат по-дълбоко на север, като така са оградили Шабура, един от най-гъсто населените и войнствени крепостни квартали в сърцето на Рафах.

Припомняме, Блинкън ще посети Египет и Израел днес. Една от целите на неговото посещение е гаранция, че войната няма да се разшири в Ливан. По време на осмото си посещение в региона, откак Хамас нападна Израел на 7 октомври, държавният секретар на САЩ ще посети също Йордания и Катар тази седмица.

Допълнително, Антъни Блинкън ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро, преди да отпътува за Израел, където ще проведе дискусия с премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, според графика на Държавния департамент на САЩ.

Израелските танкови сили превзеха цялата гранична ивица на Газа с Египет, която минава през Рафах до средиземноморския бряг. Тяхното нахлуване принуди разселването на около един милион хора, които преди това са се укривали в Рафах.

На 31 май президентът на САЩ Джо Байдън очерта триетапно предложение за прекратяване на огъня от Израел, което предвижда постоянен край на военните действия, освобождаване на израелски заложници и палестински затворници и възстановяване на Газа.

Към момента Израел приема рамковото споразумение. Бенямин Нетаняху потвърди, че първият етап от мирния план на САЩ може да бъде предприет дори и без окончателно приемане на пълното споразумение към момента.

На 6 май Хамас съобщиха, че са получили предложение за мир, различно от обявеното от президента на САЩ. Същият ден Белият дом излезе с общо изявление от името на редица държави, с което те призоваха Хамас да приеме споразумението на Байдън.

Франция и САЩ работят за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Франция и САЩ работят за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Макрон каза, че двете страни са развили "тясна координация" в дискусиите с Израел и Ливан