Франция и Съединените щати ще работят по-усилено, за да предотвратят по-широка ескалация в Близкия изток с ключов приоритет за успокояване на ситуацията между Израел и Хизбула, каза в събота френския президент Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

"Удвояваме усилията заедно, за да избегнем регионален взрив, особено в Ливан", каза Макрон в съвместно изявление с Джо Байдън по време на държавното посещение на президента на САЩ във Франция.

Макрон добави, че страните "напредват в параметрите" за намаляване на напрежението и прекратяване на институционалния вакуум в Ливан.

През последните месеци Франция и Съединените щати се опитаха да намалят напрежението, като Париж изпрати писмени предложения до двете страни, насочени към спиране на влошаващия се обмен между Израел и Хизбула на границата.

Израел готов за офанзива срещу "Хизбула"

Израел готов за офанзива срещу "Хизбула"

Такава операция няма да започне, докато боевете в Газа не приключат

Съединените щати също са работили по въпроса, но дипломати казаха, че е имало проблеми при координирането на усилията.

Макрон каза, че двете страни са развили "тясна координация" в дискусиите "с Израел от една страна и с Ливан и всички участващи страни от другата страна".

Байдън не спомена Ливан в краткото изявление и също така не спомена Иран, за който Макрон каза, че възприема стратегия за ескалация в региона, цитирайки атаката на Техеран срещу Израел и развитието на ядрената му програма.

"Нашите две страни са решени да окажат необходимия натиск, за да спрат тази тенденция", каза Макрон.

Русия, Китай и Иран зоват за възобновяване на ядрената сделка с Техеран

Русия, Китай и Иран зоват за възобновяване на ядрената сделка с Техеран

Една напълно работеща ядрена сделка би послужила като инструмент за намаляване на напрежението