Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с френския си колега Емануел Макрон в събота по време на държавното си посещение във Франция, след като предупреди за необходимостта да се запази американската демокрация и да се следва примерът на героите от Втората световна война, обобщи АФП.

Байдън трябва да се срещне с Макрон за разговори в Елисейския дворец в Париж, последвани от държавен банкет в негова чест, като доминиращата тема ще бъде битката на Украйна срещу руската инвазия.

В речта си на скален връх в Северна Франция, който е бил сцена на кървава конфронтация между американските войски и германските окупатори на 6 юни 1944 г., Байдън в петък направи паралел между Деня "Д" и настоящето.

"Американската демокрация изисква най-трудното нещо: да вярваме, че сме част от нещо по-голямо от нас самите. Така че демокрацията започва от всеки един от нас", каза Байдън.

Речта на Байдън премина под сянката на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., в резултат на което осем десетилетия след края на Втората световна война в Европа отново бушува война.

Президентът ще се изправи срещу своя съперник и предшественик от Републиканската партия Доналд Тръмп по-късно тази година на президентските избори, които според коментаторите ще подложат на тежко изпитание американската демокрация.

Съществуват и опасения, че Тръмп ще намали участието на САЩ в международни съюзи като НАТО и ще намали подкрепата за Украйна, ако спечели.

От нормандските скали Байдън призова американците да припознаят отново демокрацията

От нормандските скали Байдън призова американците да припознаят отново демокрацията

Той използва речта, за да предупреди американските избиратели срещу евентуален мандат на Тръмп

След речта си Байдън се срещна със Зеленски в Париж и обеща подкрепата си за Украйна, като обяви още 225 млн. долара помощ за Киев.

Зеленски му благодари за "огромната подкрепа", сравнявайки я със САЩ, които идват на помощ на Европа по време на Втората световна война.