Близо до скалата, която рейнджърите от армията на САЩ изкачиха преди 80 години в деня на Десанта в Нормандия, президентът на САЩ Джо Байдън в петък сравни заплахите, отправени от нацистка Германия, с тези, пред които е изправен светът днес от диктатори и авторитаризъм, предава Ройтерс.

Речта на Байдън в Нормандия, втората му за три дни, имаше за цел да засили подкрепата за Украйна, но също така се очаква да бъде порицание на изолационистките наклонности на Доналд Тръмп, съперник на Байдън на президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Байдън призова американците да си спомнят рейнджърите, чийто драматичен героизъм в помогна за успеха на инвазията.

"Събираме се тук днес не е просто за да почетем онези, които показаха такава забележителна храброст в онзи ден, 6 юни 1944 г.", каза Байдън. "Събираме се да чуем ехото на техните гласове. Да ги чуваме... Те не искат от нас да изкачваме тези скали. Те ни молят да останем верни на това, което защитава Америка."

На 6 юни 1944 г. елитните американски рейнджъри изкачиха 30-метровите скали над Омаха Бийч под унищожителен огън и завзеха немски артилерийски оръдия, които биха могли да стрелят по американските войски, дебаркиращи както на Омаха Бийч, така и на близкия Юта Бийч.

Като произнесе речта си в Поант дю Хок, Байдън повтори своя републиканския предшественик Роналд Рейгън, който отбеляза годишнината Десанта в Нормандия на същото място преди 40 години. Рейгън каза тогава, че демокрацията "си заслужава да умреш" и подчерта американското желание за мир в годините, които се оказаха края на Студената война.

Целта на Байдън беше да начертае "линията" от Втората световна война, свързвайки Студената война, създаването на военния съюз НАТО и настоящата война на Русия с Украйна, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Байдън е на петдневна визита във Франция, рядко пътуване в чужбина по време на изборна година, в която той е изправен пред напрегната надпревара срещу бившия президент Тръмп, републиканец, който заплаши да използва втори четиригодишен мандат, за да накаже политически съперници, да депортира имигранти и да разбие глобални съюзи.

Тръмп критикува разходите за подкрепа на Украйна след инвазията на Русия, предложи по-високи мита като част от политиката "Америка на първо място" и постави под въпрос десетилетния ангажимент на Америка към НАТО, заявявайки, че европейските членове не плащат справедливия си дял.

В четвъртък Байдън отправи пламенен призив за защита на свободата и призова западните сили да застанат до Украйна в битката й с Русия.

Световните лидери отбелязват 80 години от Десанта в Нормандия
Обновена

Световните лидери отбелязват 80 години от Десанта в Нормандия

На церемония присъства и украинският президент Володимир Зеленски

Годишнината от Десанта в Нормандия на 6 юни и свързаните с нея събития са част от президентските задължения на Байдън, а не събитие на кампанията. Но те му дадоха шанс да се противопостави на Тръмп.

Байдън, който е на 81 и е най-възрастният президент на САЩ, се опита да отхвърли опасенията относно възрастта си, като се съсредоточи върху потенциалното въздействие, което Тръмп, който е на 77 години, може да има по време на евентуален втори мандат.

Сегашният президент от Демократическата партия характеризира Тръмп, чиито поддръжници нахлуха в Капитолия на САЩ, след като републиканецът отказа да приеме загубата му на изборите през 2020 г., като заплаха за демокрацията в САЩ.

И Мъск се отрече от Тръмп

И Мъск се отрече от Тръмп

Предприемачът нямал планове да влиза в екипа на бившия президент на САЩ