Ветерани и световни лидери се събраха в Нормандия в четвъртък, за да отбележат 80-годишнината от десанта на 6 юни 1944 г., когато над 150 000 съюзнически войници пристигат във Франция по море и въздух, за да прогонят силите на нацистка Германия, предава Ройтерс.

На фона на войната, бушуваща в Украйна, на границите на Европа, тазгодишното честване на този важен повратен момент във Втората световна война носи специален смисъл.

Годишнината се отбелязва в година на множество избори, включително за вече започналите избори за Европейския парламент тази седмица и в САЩ през ноември.

"Демокрацията буквално е на карта тази година", каза президентът на САЩ Джо Байдън преди пътуването си до Франция, заявявайки, че жертвите от Десанта в Нормандия не трябва да бъдат забравени.

Джо Байдън кацна във Франция за отбелязване на 80-годишнината от Десанта в Нормандия

Джо Байдън кацна във Франция за отбелязване на 80-годишнината от Десанта в Нормандия

Той ще се срещне с президентите на Франция и Украйна

С намаляващия брой ветерани, много от които са на 100 и повече години, това вероятно ще бъде последната голяма церемония в Нормандия в тяхно присъствие.

Около 200 ветерани, повечето от които американци или британци, ще участват в церемонии през целия ден на ветровитите плажове, които все още носят белезите от битките, започнали в Деня на Десанта в Нормандия известен като D-Day, най-големият десант в историята, в който загиват хиляди съюзнически войници.

Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон, украинският президент Володимир Зеленски, кралят на Великобритания Чарлз, германският канцлер Олаф Шолц и много други ще участват в деня на почитанията, който започнаха около 10:30 местно време (11:30 часа българско време) с британска церемония във Вер-сюр-Мер.

По-късно звуча тържествена музика и Том Джоунс изпя "I won't crumble with you if you fall" на церемония, на която присъстваха британският крал Чарлз и кралица Камила и френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит.

Чарлз, в пълна военна униформа, беше видимо трогнат, докато отдаваше почит на участниците в десанта, както и на френската съпротива.

"Припомняме си урока, който ни идва отново и отново през десетилетията: свободните нации трябва да стоят заедно, за да се противопоставят на тиранията", каза той.

"Нашето възхищение е вечно", каза Чарлз, който говори на френски и английски. "Нека се молим такава жертва никога повече да не бъде правена."

След церемонията Чарлз, Макрон и съпругите им разговаряха и се ръкуваха с ветерани и други гости.

Русия, която започна пълномащабно нашествие в Украйна през 2022 г., предизвиквайки най-големия въоръжен конфликт в Европа от Втората световна война насам, не е поканена.

"Украйна се нуждае от подкрепата на европейците и съюзниците, както Франция и другите европейски държави се нуждаеха от нея, за да победят нацизма", каза европейски дипломат, подчертавайки, че е важно Зеленски да бъде там.

"От всички присъстващи днес в Нормандия, само Зеленски и малкото останали живи ветерани знаят какво е война", добави дипломатът.

Зеленски и Байдън ще се срещнат в Нормандия и Италия

Зеленски и Байдън ще се срещнат в Нормандия и Италия

Инициатива на Белия дом