Президентът Джо Байдън кацна във Франция в сряда, за да отбележи 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия. Пътуването е предназначено да подчертае неговия ангажимент към съюзниците на САЩ в Европа и да противопостави визията му за демокрация на неговия политически опонент за изборите през ноември в САЩ Доналд Тръмп, предава Ройтерс.

Байдън ще прекара пет дни във Франция и ще присъства на честванията на Десанта в Нормандия, където американските и съюзнически сили дебаркираха през 1944 година, което помогна за победата над нацистка Германия през Втората световна война. Той ще произнесе знакова реч и ще се срещне с президента на Франция Еманюел Макрон.

Байдън ще разговаря и с президента на Украйна Володимир Зеленски относно военните усилия за отблъскване на руските нашественици, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред репортери на борда на президентския полет за Париж.

Думите на Байдън, както в четвъртък по време на официалната церемония по случай 80-ата годишнина, така и в петък на прочутите скали Поант дю Хок, ще се съсредоточат върху опасностите от изолационизма и необходимостта да се противопоставим на диктаторите, каза Съливан.

Байдън ще направи връзка от Втората световна война през Студената война и създаването на съюза НАТО до днес, "където отново сме изправени пред война в Европа, когато НАТО се обедини, за да защити свободата и суверенитета".

В момент, който обещава да бъде емоционален, Байдън ще се срещне с възрастните ветерани, които са участвали в Десанта в Нормандия.

На политическа акция за набиране на средства преди пътуването си Байдън нарече Десанта в Нормандия "един от най-важните моменти в историята на защитата на свободата и демокрацията в историята на света" и каза, че жертвите от този ден не трябва да се забравят .

"Демокрацията е буквално в бюлетината тази година. Бъдещето на демокрацията и свободата е заложено на карта. Имаме смели войници, които дадоха живота си по плажовете на Нормандия, които изпълниха своята роля", каза той пред дарители в Кънектикът в понеделник.

Байдън - не, но Камала Харис ще бъде в Швейцария при Зеленски

Байдън - не, но Камала Харис ще бъде в Швейцария при Зеленски

Там ще бъде и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан