Американски официални представители обмислят договаряне на едностранно споразумение с палестинските бойци на Хамас за освобождаване на петима американски заложници, държани в Газа, ако преговорите за прекратяване на огъня с участието на Израел се провалят, съобщи NBC News в понеделник.

Не е ясно какво САЩ могат да предложат на Хамас в замяна, според доклада, който цитира двама настоящи и двама бивши американски служители.

Съединените щати твърдят, че Хамас държи петима американци, взети за заложници при смъртоносното нахлуване на групировката на 7 октомври в Израел, което предизвика масовото отмъщение на Израел. Властите се надяват да извадят телата на други трима американци, убити този ден, съобщи NBC.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, попитан за доклада, докато напускаше Кайро, каза: "Най-добрият начин, най-ефективният начин да върнем всички у дома, включително американските заложници, е чрез споразумението за прекратяване на огъня, което се намира на масата точно сега."

Всякакви едностранни преговори ще се водят чрез катарски преговарящи и няма да включват Израел, казаха на мрежата неидентифицирани служители, за които NBC каза, че всички са били информирани за преговорите.

Длъжностните лица казаха, че "Хамас" ще има стимул да постигне такава сделка с Вашингтон, защото това ще обтегне допълнително отношенията между САЩ и Израел и ще добави натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е критикуван у дома, че не прави повече, за да измъкне заложниците.

Запитан за доклада, говорителят на израелското правителство Дейвид Менсер каза пред репортери, че всички страни трябва да направят каквото могат, за да извадят заложниците.

"Призовахме всички страни, всички страни да окажат възможно най-голям натиск върху "Хамас", за да освободят заложниците", каза той.

Блинкън е на осмото си посещение в региона след атаката през октомври.

Блинкън от Израел призова арабските страни за натиск върху "Хамас"

Блинкън от Израел призова арабските страни за натиск върху "Хамас"

Целта е да се приеме предложението за прекратяване на огъня, очертано преди десет дни от президента на САЩ Джо Байдън