ООН ще включи Израел в своя черен списък на държави и организации, които нараняват деца в зони на конфликт. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред аташето по отбраната на Израел в САЩ генерал-майор Хеди Силберман, съобщиха израелските медии.

Въпреки продължилите седмици усилия на Тел Авив да разубеди Гутериш да предприеме тази стъпка, се очаква Израел да бъде включен в списъка, който ще бъде публикуван следващата седмица като част от доклад до Съвета за сигурност на ООН.

Миналия месец стана ясно, че израелските служители са все по-загрижени, че този ход е неизбежен. "Настоящият генерален секретар мрази Израел и вече е невъзможно да му се влияе", разкриха източници.

"Смисълът на включването на Израел в черния списък е много проблематичен и може да накара страните по света да наложат оръжейно ембарго на Израел", добавят източниците.

ООН осъжда влошаването на състоянието с човешките права на Западния бряг

ООН осъжда влошаването на състоянието с човешките права на Западния бряг

Според доклад на организаята, 300 палестинци са били убити на Западния бряг от 7 октомври насам

Израел ще се присъедини към страни като Афганистан, Конго, Ирак, Сомалия, Судан, Йемен и Сирия, както и към терористични организации като "Ал Кайда", ИДИЛ и "Боко Харам". Миналата година Русия също беше добавена към списъка за нападение срещу украински училища и болници и депортиране на деца от Украйна.

Списъкът включва гореспоменатите държави и организации под заглавието "Страни, които не са предприели достатъчно стъпки за подобряване на защитата на децата".

Палестинската администрация отдавна настоява Израел да бъде включен в черния списък и протестира срещу решението на ООН да не го направи миналата година. През 2023 г. Гутериш похвали ангажимента на Израел със специалния пратеник на ООН за децата във въоръжени конфликти Вирджиния Гамба и "набелязването на практически мерки, включително предложените от ООН" за защита на децата.

ООН настоява за разследване на израелските бомбардировки в Газа

ООН настоява за разследване на израелските бомбардировки в Газа

Израел трябва да прекрати бомбардировките в гъсто населената зона, където живеят 2,3 милиона палестинци,

Палестинците твърдят, че миналата година Израел е извършил "тежки нарушения" срещу 1139 палестински деца, включително 54 убийства. Израел критикува тази статистика, тъй като палестинците смятат всички под 18-годишна възраст за деца, въпреки че много от убитите са били въоръжени и застреляни от силите за сигурност по време на антитерористични операции.

По предварителни данни в първата чернова на доклада не се споменават "Хамас" и "Ислямски джихад" за използването на болници или деца като живи щитове или изстрелването на ракети от терористите по цивилното население на Израел, включително срещу детски градини, болници и училища.

В него Израел се обвинява в убийството на шестима непълнолетни в Ливан, но не се споменават атаките на "Хизбула" срещу Израел.

Включват се обвинения, че Израел е извършил 20 000 нарушения срещу деца, 459 атаки срещу училища и 326 атаки срещу болници.