Русия осъди в сряда убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Иран и призова всички страни да се въздържат от стъпки, които могат да насочат Близкия изток към голяма война, предава "Ройтерс".

Хания беше убит в ранните часове на деня в Иран, предизвиквайки страхове от по-широка ескалация в регион, разтърсен от войната на Израел в Газа и влошаващия се конфликт на израелско-ливанската граница.

"Остро осъждаме убийството на ръководителя на политическото бюро на палестинското движение Хамас Исмаил Хания в резултат на ракетна атака срещу резиденцията му в Техеран", каза пред репортери Андрей Настасин, заместник-говорител на руското външно министерство.

"Очевидно е, че организаторите на това политическо убийство са били наясно с опасните последици, с които това действие е изпълнено за целия регион.

Според него Русия е обърнала внимание на факта, че убийството е извършено в Иран.

"Призоваваме всички участващи страни да проявят сдържаност и да се откажат от всякакви стъпки, които могат да доведат до драматично влошаване на ситуацията със сигурността в региона и да провокират широкомащабна въоръжена конфронтация", каза Настасин.

Русия също осъди израелската атака срещу Ливан, която уби най-високопоставения командир на Хизбула при въздушен удар срещу Бейрут във вторник.

"Остро осъждаме военните действия, извършени от Израел, които представляват грубо нарушение на ливанския суверенитет и основните норми на международното право", каза Настасин.

"Изразяваме дълбоката си загриженост относно нарастващата заплаха от рязка ескалация на ситуацията в Близкия изток на този фон.

Русия, която изгради тесни връзки както с иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, така и с арабски лидери като саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, многократно критикува Запада, че пренебрегва необходимостта от независима палестинска държава в границите от 1967 г.

Ливанският премиер осъди ударите по Бейрут

Ливанският премиер осъди ударите по Бейрут

Напрежение в Близкия изток