Членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха в сряда убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в иранската столица Техеран, съобщава Анадолската агенция.  Постоянните представители на САЩ и Обединеното кралство обвиниха Иран за дестабилизирането на региона.

Припомняме, че Съветът се събра на извънредно заседание по повод убийството на Хания по искане на Иран, подкрепено от Русия, Алжир и Китай.

Говорейки на сесията, китайският посланик Фу Конг каза, че Китай категорично осъжда убийството, тъй като е "явен опит за саботиране на мирните усилия", Конг подчерта, че "Китай е дълбоко разтревожен от изостряне на катаклизмите в региона, които този инцидент може да предизвика".

Иран свиква СС на ООН заради убийството на лидера на "Хамас"

Иран свиква СС на ООН заради убийството на лидера на "Хамас"

Описва убийството на Хания като "терористична атака и акт на агресия срещу суверенитета и територията"

По подобен начин пратеникът на Алжир в ООН Амар Бенджама каза: "Ние сме на прага на катастрофа", добавяйки, че атаката на Израел е "акт на терор", който нарушава международното право и суверенитета на Иран.

"Това не е просто атака срещу един човек. Това е жестоко посегателство срещу самите основи на дипломатическите отношения, светостта на държавния суверенитет и принципите, които са в основата на нашия глобален ред", каза той.

Бенджама остро осъди "терористичния акт, извършен от израелската окупационна сила". По думите му, Израел води до "прилив от насилие, залял Газа, Западния бряг, Йемен, Ливан, Сирия и сега Ислямска република Иран". Той попита: "Къде ще свърши тази лудост? "

Той също така призова международната общност да не мълчи, "тъй като се пролива невинна кръв и международното право е раздробено на парчета. С най-голяма спешност ние призоваваме за незабавно, безусловно прекратяване на огъня в Газа и вдигане на нечовешката блокада на Газа. "

Повтаряйки Алжир, Дмитрий Полянски, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН, повтори осъждането на страната си за убийството на Хания, като предупреди, че последиците от атаката са "опасни" за целия регион.

"Това е сериозен удар, преди всичко върху посредническите преговори между Хамас и Израел, фокусирани върху прекратяване на огъня в ивицата Газа, и Исмаил Хания беше пряк участник в това. Всички трябва да разберем това", каза Полянски.

Казвайки, че атаката е опит да се въвлече Иран в "атмосфера в региона, която вече е в точката на кипене", руският пратеник каза, че "отвратителната практика на целенасочени убийства на високопоставени политически и военни фигури довежда Близкия изток до на ръба на война в целия регион."

Призовавайки всички страни да се въздържат от регионална война, Полянски отново подчерта необходимостта от пълно прилагане на резолюция 1701 на Съвета за сигурност.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания убит в Техеран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания убит в Техеран

Ударена е резиденцията му в иранската столица

Резолюцията призовава за пълно прекратяване на военните действия между Израел и "Хизбула", изтеглянето на израелските сили от Ливан, което да бъде заменено от ливанските сили и силите на ЮНИФИЛ, разположени в Южен Ливан, и разоръжаването на въоръжените групи, включително "Хизбула".

Заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза на Съвета, че "Израел има право да се защитава срещу атаки от "Хизбула" и други терористи".

Заявявайки, че САЩ не са замесени в атаката, извършена от Израел в южния регион на Бейрут, Ууд каза, че "няма съмнение, абсолютно никакво, че Хизбула е отговорна за тази атака".

Отбелязвайки, че Хизбула извършва атаки срещу Израел от 8 октомври миналата година с подкрепата на Иран, той каза, че членовете на Съвета за сигурност на ООН не трябва да толерират тези атаки.

Ууд подчерта, че Иран трябва да спазва резолюциите на Съвета за сигурност и че Съветът трябва да обмисли допълнителни мерки срещу действията на Иран, които заплашват регионалния мир и сигурност.

Той също така каза, че САЩ нямат връзка със смъртта на Хания.

Блинкън: САЩ не са замесени в убийството на Исмаил Хания

Блинкън: САЩ не са замесени в убийството на Исмаил Хания

Той отказа да спекулира с евентуалните последствия от смъртта на лидера

"По-широка война не е нито непосредствена, нито неизбежна", каза Ууд, добавяйки, че Иран и "терористичните поддръжници", които той подкрепя, постоянно задействат риска от регионален конфликт.

Ууд призова членовете на Съвета с влияние върху Иран да увеличат натиска върху Техеран.

Пратеникът на Обединеното кралство Барбара Удуърд също подчерта, че увеличаването на насилието не е в ничий интерес.

Призовавайки за спокойствие и незабавна сдържаност, Удуърд каза: "Дългосрочният мир няма да бъде осигурен с бомби и куршуми".

Тя отбеляза, че подкрепяната от Иран групировка хуси продължава атаките си срещу Израел и каза, че на това трябва да се ложи край.

Тя също така потвърди непоколебимия ангажимент на Обединеното кралство към сигурността на Израел, като каза, че Израел има право на самоотбрана.