Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху настоява, че Силите за отбрана на страната ("ЦАХАЛ") трябва да запазят контрола върху коридора "Филаделфия" на границата на ивицата Газа с Египет, за да предотвратят контрабандата на оръжие, съобщи в сряда вестник The Jerusalem Post, позовавайки се на свои източници.

"Нетаняху е твърдо ангажиран с принципа, че физическото присъствие на ЦАХАЛ в района на коридора "Филаделфия" е необходимо", казва източникът пред изданието.

Според израелските военни контрабандата на оръжия през границата на ивицата Газа с Египет може да позволи на радикалната палестинска групировка Хамас да се превъоръжи.

По-рано израелският външен министър Йоав Галант заяви, че според него Израел може да напусне коридора "Филаделфия" и "да разчита на други начини за предотвратяване на контрабандата на оръжие".

Началникът на Генералния щаб на ЦАХАЛ Херци Халеви заяви в сряда, че армията е готова за всяко решение на властите по въпроса за коридора "Филаделфия".

"Ако решат, че ще останем в коридора "Филаделфия", ние знаем как да отстояваме твърдо позициите си. Ако решат, че трябва само да наблюдаваме района и да провеждаме рейдове тук, ако е необходимо, знаем как да го направим", подчерта Халеви.

Коридорът "Филаделфия": Цел за Нетаняху, червена линия за Египет

Коридорът "Филаделфия": Цел за Нетаняху, червена линия за Египет

Стратегически за Близкия изток споразумения са поставени под въпрос

По-рано беше съобщено, че Нетаняху е решил да затвърди позицията си в преговорите за споразумение за примирие с Хамас. Новост в позицията на премиера е решението да се запази израелският контрол върху коридора "Филаделфия".

На 7 октомври 2023 г. Хамас предприе нападение срещу Израел. В отговор ЦАХАЛ започва военна операция срещу Хамас в ивицата Газа.