Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова премиера Бенямин Нетаняху в неделя да сключи споразумение за прекратяване на огъня с "Хамас", за да върне останалите заложници у дома от Газа, след като бяха октири телата на шестима от заложниците, отвлечени на 7 октомври, предава "Ройтерс".

"Твърде късно е за отвлечените, които бяха убити хладнокръвно. Отвлечените, които остават в плен на "Хамас", трябва да бъдат върнати у дома", каза той в социалната медийна платформа X.

"Кабинетът по политиката и сигурността трябва да се събере незабавно и да отмени решението, взето в четвъртък", каза той, имайки предвид решението на кабинета да настоява за задържане на войски в така наречения Филаделфийски коридор, по протежение на южния край на Газа.

Настояването на Нетаняху да държи войски в коридора, за да попречи на Хамас да внася контрабандно оръжие от Египет, се възприема като една от основните пречки пред споразумение с Хамас в преговорите, водени от Египет и Катар.

Разнобой между Нетаняху и израелските преговарящи за условията за мир

Разнобой между Нетаняху и израелските преговарящи за условията за мир

Израелският премиер не се отказва от контрола върху Филаделфийския коридор

Галант многократно се сблъсква с Нетаняху и твърдолинейни религиозни националистически министри относно необходимостта от постигане на сделка за спиране на боевете в Газа и връщане на останалите заложници обратно в замяна на палестински затворници, държани от Израел.

Смята се, че около една трета от 101-те израелски и чуждестранни пленници, които все още са в Газа, са загинали, като съдбата на останалите е неизвестна.

Израелските медии съобщиха, че Галант се изправи гневно срещу Нетаняху по време на заседанието на кабинета в четвъртък по въпроса за Филаделфския коридор и предупреди, че времето изтича за сделка за заложници.

Нетаняху каза в неделя, че Израел е поел ангажимент да сключи сделка за заложници, но той обвини "Хамас" за отказа да приеме предложенията, съгласувани със Съединените щати.

Той каза, че убийството на шестимата заложници, малко преди те да бъдат намерени от израелските сили в тунел под южния град Газа Рафах, показва, че "Хамас" не е заинтересован от спирането на боевете.

"Който убива заложници, не се интересува от сделка", каза той в изявление след връщането на телата на шестимата заложници.

Лидерите на сигурността и отбраната на Израел са все по- разногласни с Нетаняху по въпроса за преговорите за прекратяване на огъня, които не показаха никакви признаци за постигане на пробив след седмици срещи в Катар и Египет.

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Това заяви примиерът по повод намерените убити заложници