Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично несъгласие с премиера Бенямин Нетаняху относно следвоенните планове за ивицата Газа, като обеща да се противопостави на всяко дългосрочно военно управление на Израел над опустошения палестински анклав, съобщава "Ройтерс".

В предавана по телевизията пресконференция министърът на отбраната Йоав Галант каза, че скоро след избухването на конфликта с трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври, той се е опитал да популяризира план за алтернативна администрация в Газа, съставена от палестинци.

Тези усилия "не получиха отговор", каза Галант, който е член на партията Ликуд на Нетаняху.

"Призовавам министър-председателя да обяви, че Израел няма да управлява Газа военно", каза Галант. "Трябва да се създаде алтернатива на управлението на "Хамас"... Нерешителността ще подкопае военните печалби."

Блинкън: Израел се нуждае от ясен и конкретен план за бъдещето на Газа

Блинкън: Израел се нуждае от ясен и конкретен план за бъдещето на Газа

Вашингтон и неговият съюзник Израел казват, че Хамас не може да продължи да управлява Газа

Нетаняху каза, че Израел, ако постигне военната си цел да изкорени "Хамас" от Газа, ще запази цялостния контрол върху сигурността на територията. Той не описва този сценарий като окупация.

Той също така се противопостави на предложенията международно подкрепената Палестинска автономия (ПА) да се върне обратно в следвоенна Газа.

Нетаняху обвини ПА във враждебност към Израел, но управляващата му коалиция също разчита на ултранационалистически партньори, които искат ПА да бъде разпусната и еврейските селища да бъдат разширени в Газа.

Крайнодесен израелски министър изключва Нетаняху да остане премиер без операция в Рафах

Крайнодесен израелски министър изключва Нетаняху да остане премиер без операция в Рафах

Бен Гвир заплаши Нетаняху да не спира войната в Газа