Израел се нуждае от ясен и конкретен план за бъдещето на Газа, където е изправен пред потенциала за вакуум във властта, който може да бъде запълнен от хаос, каза в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Вашингтон и неговият съюзник Израел казват, че Хамас не може да продължи да управлява Газа, след като бойци от групировката разпалиха конфликта с атаката си срещу Южен Израел на 7 октомври.

"Ние не подкрепяме и няма да подкрепим израелска окупация. Ние също, разбира се, не подкрепяме управлението на "Хамас" в Газа. Виждали сме докъде води това твърде много пъти за народа на Газа и за Израел. И ние също не може да позволим анархия и вакуум, който е вероятно да бъде запълнен от хаос", каза Блинкън по време на пресконференция в Киев.

Първият дипломат на САЩ проведе многобройни разговори с арабските съседи на Израел относно план за Газа след конфликта, откакто Израел обеща да изкорени "Хамас" от палестинския анклав преди повече от седем месеца.

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ

Но Израел твърди, че възнамерява да запази цялостния контрол върху сигурността и се отказа от предложенията палестинската власт, която управлява с частична власт в окупирания от Израел Западен бряг, да поеме управлението.

"Наложително е Израел също да свърши тази работа и да се съсредоточи върху това какво може и трябва да бъде бъдещето", каза Блинкън. "Трябва да има ясен и конкретен план и ние очакваме Израел да излезе с идеите си.

ЕС зове Израел да прекрати офанзивата в Рафах

ЕС зове Израел да прекрати офанзивата в Рафах

Страната трябва да се въздържа от по-нататъшно изостряне на тежката хуманитарна ситуация в Газа