Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в някои големи градове в страната в неделя вечерта, съобщава Ynet news. По-големите протести са се провели в Тел Авив и Йерусалим. 

Това се случва ден, след като телата на още шестима заложници бяха спасени от Газа, скандирайки "Сега!"

Те настояха премиерът Бенямин Нетаняху да постигне споразумение за прекратяване на огъня с "Хамас", за да върне останалите пленници у дома.

Израелската опозиция призова за стачка след откритите тела на заложници

Израелската опозиция призова за стачка след откритите тела на заложници

Опит да окаже натиск върху правителството да постигне споразумение за освобождаване на останалите заложници

Припомняме, че израелският опозиционен лидер Яир Лапид призова в неделя за стачка и бойкот на икономиката на страната, в опит да окаже натиск върху правителството да постигне споразумение за освобождаване на останалите заложници в Ивицата Газа. 

Лапид, който е и бивш министър-председател, призова всеки израелец, "чието сърце беше разбито тази сутрин", да се присъедини към голям протест в Тел Авив по-късно през деня. Той също така призова главния профсъюз на Израел, бизнеса и общините да стачкуват.

Изказването му дойде, след като Израел извади телата на още шестима заложници от плен в Газа.

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Това заяви примиерът по повод намерените убити заложници

Най-големият профсъюз в Израел, "Хистадрут", също оказа натиск върху правителството, като свика обща стачка за понеделник. Стачката има за цел да затвори или да наруши основни сектори на икономиката, включително банкиране, здравеопазване и главното летище на страната.

Няколко общински власти и градове обявиха в неделя вечерта, че няма да участват в стачката. Сред тях са: Йерусалим, Ашдод, Рамла, Холон, Димона, Петах Тиква, Сафед, Кирят Ям, Ариел, Кирят Гат, Мицпе Рамон и Бней Брак.

Израелската армия обяви, че е открила няколко тела на загинали, за които предполага, че са на заложници, взети в плен през октомври 2023 г.

Израел няма да се успокои, докато не залови отговорните за убийството на шестимата заложници, чиито тела бяха открити по-рано днес в тунел под град Рафах. Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху. 

Снимка 680919

Източник: EPA/БГНЕС

Той посочи, че Израел се е ангажирал да постигне споразумение за освобождаване на останалите заложници и гарантиране на сигурността на страната.

"Който убива заложници - не иска сделка", каза още Нетаняху.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова премиера в неделя да сключи споразумение за прекратяване на огъня с "Хамас", за да върне останалите заложници у дома от Газа. 

"Твърде късно е за отвлечените, които бяха убити хладнокръвно. Отвлечените, които остават в плен на "Хамас", трябва да бъдат върнати у дома", написа той в социалната медийна платформа X. Кабинетът по политиката и сигурността трябва да се събере незабавно и да отмени решението, взето в четвъртък", каза той, имайки предвид решението на кабинета да настоява за задържане на войски в така наречения Филаделфийски коридор, по протежение на южния край на Газа.

Войната между Израел и "Хамас" започна с атаката на палестинското движение на израелска територия на 7 октомври 2023 г., когато бяха убити 1200 израелски граждани, а други - близо 250 души - бяха взети за заложници. "Хамас" все още държи около 108 заложници. За около една трета от тях се смята, че са загинали, а съдбата на останалите е неизвестна.

Израел откри телата на шестима заложници в Хан Юнис

Израел откри телата на шестима заложници в Хан Юнис

Семействата на заложниците настояват за подписване на мирно споразумение