Израелски въздушен удар уби седем души в училище, приютяващо разселени семейства в град Газа в неделя, съобщиха палестински здравни служители, а израелската армия заяви, че е атакувала екстремисти, действащи от комплекса, предава "Ройтерс".

Ударът е поразил училище "Кафр Касем" в най-населения бежански лагер в град Газа, Шати, около 11 сутринта местно време, казаха служители. Сред убитите е Маджед Салех, директорът на управляваното от "Хамас" министерство на благоустройството и жилищното строителство, добавиха те.

Израелската армия каза, че ударът е бил насочен срещу бойци на "Хамас" там и че е използвано въздушно наблюдение и е предприело други стъпки за ограничаване на риска за цивилните.

"Хамас", ислямистката въоръжена групировка, която управлява Газа, редовно отрича израелските обвинения, че използва болници и други цивилни сгради за военни цели в почти едногодишната война .

Атаката и други съобщения за насилие в Газа дойдоха на фона на вълна от удари на север между Израел и подкрепяните от Иран сили на Хизбула през границата с Ливан - паралелен конфликт, който породи страхове от по-широки регионални безредици.

Шестима други палестинци са били убити при отделни въздушни удари в централната и южната част на Газа, казаха медиците. Те определят броя на убитите палестинци при израелски удари досега в неделя на 16.

В Рафах, близо до границата на Газа с Египет, жители казаха, че израелските танкове са напреднали към западните части на града, където армията действа от май, и са заели позиции над някои хълмове, с изглед към крайбрежния път.

Исканията на Израел да запази контрола върху южната гранична линия между Рафах и Египет бяха основна пречка в международните усилия за сключване на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Въоръженото крило на "Хамас" каза, че бойци са организирали няколко атаки срещу израелските сили в Рафах, изстрелвайки противотанкови ракети и детонирайки бомби в къщи, където израелските войски са заели позиции.

В изявление в събота израелската армия каза, че силите, действащи в Рафах от май, са убили десетки екстремисти през последните седмици и са демонтирали военна инфраструктура и тунелни шахти.

В неделя здравното министерство на Газа предупреди, че всички услуги във всички болници могат да спрат след 10 дни поради недостига на основни резервни части.

В допълнение към безредиците и мизерията проливният дъжд наводни палатковите лагери през нощта.

Необходими са повече подслони и доставки, за да се помогне на хората да се справят с предстоящата зима, каза Джулиет Тума, директор по комуникациите на агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA.

"С дъжда и падането на температурите има вероятност хората да се разболеят, особено децата, които са най-уязвими към настинки и грип", каза Тума пред Ройтерс.

Последвалото нападение на Израел срещу анклава е убило повече от 41 300 палестинци, според местното здравно министерство, и е разселило почти цялото население от 2,3 милиона души.

Израел пак щурмува офис на катарската телевизия Ал-Джазира
Обновена

Израел пак щурмува офис на катарската телевизия Ал-Джазира

Този път в град Рамала на Западния бряг