Оглявяваната от движението "Хизбулла" опозиция в Ливан нямa да подкрепи кандидатуратa на премиера Саад Харири за сформиране на ново правителство.

Това заяви ръководителят на Хизбулла Хасан Насралла.

"Опозицията единодушно реши да не подкрепя утре Харири като кандидат за поста премиер", каза той.

Хасан Насралла също така обвини лично Саад Харири в задълбочаване на вътрешнополитическата криза, разпалване на междуособици и подстрекаване на американската администрация против "Хизбулла". На това основание той обяви Харири за "негоден за длъжността премиер".

"Хизбулла" още не е обявила името на своя кандидат.

На свой ред поддръжници на Харири от движението "Ал-Мустакбал" заявиха, че той е единственият им кандидат за поста премиер.

Очаква се обсъждането на кандидатурата на новия премиер да започне утре в ливанския парламент.

Оглавяваното от Харири правителство се разпадна, след като от него излязоха представителите на опозицията. Причина за напускането им станаха разногласията между мнозинството и опозицията по въпроса за работата на специалния трибунал, разследващ убийството през 2005 г. на бащата на сегашния премиер - Рафик Харири.

Очаква се да бъдат повдигнати обвинения срещу членове на "Хизбулла", което изисква от Харири да се откаже от подкрепа на спецтрибунала - нещо на което той не е съгласен.