Холандия е изтеглила посланика си от Турция, след като не е успяла да нормализира отношенията си с последната, съобщиха от холандското външно министерство.

Отношенията между Холандия и Турция се влошиха през миналата година, след като холандските власти забраниха на турски министър да присъства на демонстрация в страната във връзка с турския референдум за увеличаване на президентските правомощия.

"Ние не се разбрахме за това как да нормализираме отношенията си", подчерта външният министър на Холандия Халбе Зейлстра в "Туитър".

След като холандските власти забраниха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да отиде в страната, за да се срещне с местната турска диаспора, турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи поведението на холандските власти като "нацизъм". Холандският премиер Марк Рюте настоя в тази връзка, че Турция трябва да се извини за подобен коментар.  

Холандците са нацисти и фашисти, нападна Ердоган
Обновена

Холандците са нацисти и фашисти, нападна Ердоган

"Те са останките от нацистите, те са фашисти", атакува Ердоган

Същевременно коментирайки изявление на Ердоган от вчера, че на Турция трябва да ѝ бъде предоставено членство в Европейския съюз, представителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн посочи, че страната не се насочва към членство в ЕС, а по-скоро се придвижва в обратната посока.