Алио-Мари и РъмсфелдВъпросът за Ирак натежа пред въпросите за вътрешната политика на страната, подчерта италианският премиер Романо Проди, който направи един от първите коментари след обявяването на оставката на американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд.

Той добави, цитиран от АФП, че дори и американската политика в Ирак да е започнала да се променя, оставката на Ръмсфелд ще ускори промените.

Припомняме, че първата страна, подкрепила военната интервенция на САЩ в Ирак през 2003 г. бе Италия начело със Силвио Берлускони.

След избирането на Романо Проди обаче Рим започна да изтегля частите си от Ирак.

Във Франция пък, където още от самото начало на военните действия, се противопоставят на политиката на Буш, министърът на отбраната Мишел Алио-Мари подчерта, че нейният колега Ръмсфелд е „поел последствията" от изборите, при които избирателите са наказали правителството заради войната в Ирак.

В Париж Алио-Мари обяви, че, съдейки по всичко, Ръмсфлед си е дал сметка, че войната в Ирак, с която той в голяма степен е свързан, е станала един от елементите, които са повлияли на избирателите.

В същото време в Холандия, която беше изпратила военни части в Ирак малко след инвазията, говорителят на външния министър Бернард Бот коментира, че оставката на Ръмсфелд ще улесни дискусиите  по иракския въпрос между президента Буш и Камарата на представителите, където мнозинството вече се държи от демократите.

Ръмсфелд олицетворяваше политиката на САЩ в Ирак", добави говорителят на първия дипломат на Холандия.

От министерството на Бернард Бот уточниха, че не са изненадани от оставката на Доналд Ръмсфелд, тъй като от няколко седмици се говорело за възможността за неговото оттегляне.

От АФП припомнят, че самият президент Буш обяви публично, че поема отговорност за „строполясването" на партията си.
Той призна, че победата на Демократическата партия е била „заредена" от обществения гняв, породен от политиката на САЩ в Ирак.