Властите в Холандия издадоха заповед за задържането на живеещия в Германия нацистки военнопрестъпник Клаас Фабер, предаде РИА Новости, позовавайки се на АФП.

„Управлението по изпълнение на наказанията, след консултация с Министерството на правосъдието, издаде европейска заповед за задържане на Клаас Карел Фабер", се казва в съобщение на холандската прокуратура. Компетентните органи считат, че чрез документа ще бъде задействана процедурата по екстрадирането на 88-годишния Фабер.

Той бил осъден на смърт в Холандия през 1947г, но най-тежкото наказание в последствие било заменено с доживотен затвор. Според данните, събрани по време на разследването срещу него, Фабер е бил командир на наказателния отряд в концлагера Вестербок.

Освен това, той е бил част от войските на SS, провели операция „Сребърна елха", целяща избиването на евреите в Холандия. Фабер бил признат за виновен за смъртта на поне 11 човека.

През 1952г. той избягал от затвора в Бреда и се заселил във ФРГ. Заради немското си гражданство (придобито с влизането му в частите на SS), Германия дълги години отказваше да го екстрадира. Пробивът дойде през септември тази година, когато след разговори между министрите на правосъдието на двете страни, стана ясно, че Клаас Фабер ще понесе отговорност за действията си.

В списъка на най-търсените нацистки военнопрестъпници на центъра „Симон Визентал", Фабер е на пето място. Третият в зловещата класация, Самуел Коонц, умря преди седмица на 89-годишна възраст в Германия.