Холандия трябва активно да подпомага връщането в страната на децата на жени, които са се присъединили към терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това е постановил съд в Хага, съобщава "Ройтерс".

Самите майки не е необходимо да бъдат приети обратно в Холандия, добави съдът.

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Анкара е депортирала американски екстремист и скоро ще депортира седем германци

Адвокатите на 23 жени, които са се присъединили към ДАЕШ от Холандия, са поискали от съда в петък да постанови държавата да върне обратно тях и техните 56 малки деца от лагери в Сирия.

Жените и децата са живели в "плачевни условия" в лагера Ал Хол в Северна Сирия, аргументирал се техният адвокат.

Около 68 000 победени терористи от ДАЕШ и техните семейства са задържани в лагера, уточняват от Червения кръст. Те бяха държани в затвори, охранявани от сирийските кюрдски сили, след като те завзеха и последния анклав, контролиран от джихадистката групировка.

Според данни на холандската разузнавателна служба към 1 октомври е имало 55 терористи от ДАЕШ, които са пътували от Холандия и най-малко 90 деца с холандски родители, или родители, които са живели дълго време в Холандия, в Северна Сирия.

Анкара: Съпругата на Багдади разкри тайни за „Ислямска държава”

Анкара: Съпругата на Багдади разкри тайни за „Ислямска държава”

Източникът заяви, че съпругата на Багдади е разкрила, че се казва Рания Махмуд, но всъщност името й е Асма Фавзи Мохамед ал Кубаиши