Холандският град Алфен ан ден Рейн все още не може да се възстанови от вчерашната трагедия. Припомняме, въоръжен мъж уби шестима посетители на търговски център, след което се самоуби. Ройтерс посочва, че по улиците на града и особено в района на МОЛ-а не се забелязват почти никакви хора.

Малцината излезли навън в почивния ден споделят пред журналисти от медията, че не могат да повярват как подобно нападение по „американски" сценарий се е случило в града им. Това е нещо, което обикновено става в Америка, не в Холандия, заяви Мартин ван дер Плог, жител на доскоро спокойното градче.

Днес бяха оповестени и подробности за стрелеца, отнел живота на шестима и ранил 17 други. Нападателят е 24-годишен мъж, живеещ на около 200 метра от магазина, придобил печална известност след действията му там. В деня на нападението е бил облечен с кожено яке и камуфлажни панталони.

Ройтерс посочва, че съседите на Тристан ван дер Влис го описват като спокоен и приятен човек.

Бях повече от учудена, когато разбрах кой е стрелял. Имам деца и те често го виждаха и пътуваха с него в асансьора. Сега, когато мисля за това, се ужасявам, сподели една от съседките на стрелеца. Младият мъж е членувал в местния оръжеен клуб, притежавал е три огнестрелни оръжия, като е имал разрешение за пет.

От прокуратурата обясниха, че вчера Влис е действал сам. От там допълниха, че през 2003 г. той е бил разследван за нарушаване на оръжейните закони, но не е бил съден.

Стана още ясно, че младият мъж е оставил предсмъртно писмо до родителите си, в което описва желанието си да се самоубие. В него обаче не споменава намерението си да застреля други хора.