Изборът на депутати в областните съвети започна в неделя сутринта в 18 области на Хонконг. Гласуването се извършва в условия на засилени мерки за сигурност поради заплахата от протести и провокации от антиправителствени радикали. На практика цялата полиция от 31 000 души беше мобилизирана, за да осигури ред на събитието.

Гласуването се провежда при висока избирателна активност. 

"Мнозина са недоволни от сегашния политически климат и хаос в Хонконг, затова смятат за необходимо да дойдат и да отразят възгледите си", каза пред ТАСС избирател.

Гласуването ще се превърне в барометър на обществените настроения на фона на продължаващите масови протести от началото на лятото. В момента ситуацията в града е спокойна, не се забелязват нови вълнения през последните пет дни. Това позволи изборите да се проведат навреме, въпреки че беше обмислена възможността за отлагането им.

В града ще работят повече от 600 избирателни секции, които ще се затворят в 22:30 (16:30 българско време). Ще бъдат избрани 452 от 479 депутати на областните съвети, за които над 4,1 милиона души ще могат да гласуват. За участие в изборите бяха регистрирани 1090 кандидати.

Досега около 75% от местата в областните съвети се контролираха от проправителствени партии, които традиционно се радват на подкрепата на властите, големия бизнес и синдикатите.

След настоящите избори този баланс може да се промени донякъде, въпреки че наблюдателите смятат, че е малко вероятно кандидатите от опозицията да успеят да заемат по-голямата част от местата.