Скандирайки "Застанете с Хонконг", хонкогнските активисти призоваха света да следва стъпките на САЩ, като приемат закони, подкрепящи правата на човека на полуавтономната китайска територия, съобщава АП.

Известният вече активист Джошуа Уонг, който е сред лобиращите за новите закони на САЩ, ги нарече "забележително постижение", защото правата на човека триумфират над търговските преговори между САЩ и Китай.

Вчера президентът Доналд Тръмп подписа двата законопроекта. Един от законите предвижда икономически санкции срещу най-големия финансов център на Азия и дипломатически действия срещу Хонконг и китайските служители, признати за виновни в нарушения на правата на човека. Другият забранява износа на някои неживотозастрашаващи боеприпаси за полицията в Хонконг.

Уонг се надява законите да подтикнат Великобритания и други западни държави да последват примера. Той обяснява, че ще участва в парламентарно изслушване в Италия чрез "Скайп" по-късно днес, за да настоява за допълнителна глобална подкрепа.

"Сега е моментът западният свят да застане с Хонконг", допълва.

Десетки офис работници и активисти скандират "Ето как изглежда демокрацията" и други лозунги по време на обеден митинг в центъра на града. Някои призовават Вашингтон да санкционира ръководителя на градската управа Кари Лам. Протестиращ държи плакат с надпис "Благодаря, господин Тръмп, санкция №1 Кари Лам."

Китай реагира гневно на американските закони. Правителството на Хонг Конг също обяви американското законодателство като "неразумно" вмешателство, като заяви, че изпраща грешен сигнал до протестиращите и няма да помогне за облекчаване на кризата.

Китай привика посланика на САЩ

Китай привика посланика на САЩ

Месят се във вътрешни работи, "пренебрегват факти и истинското състояние на нещата"

Управляващият Хонконг за пет години до 2017 г., заяви, че законодателството на САЩ е насочено към ограничаване на растежа на Китай. Той заяви, че Пекин обеща на Хонконг "висока степен на автономия", а не пълна автономия и предупреди, че града рискува да загуби дори тази свобода с чуждата намеса.

"Светът вижда единствен събитията в Хонконг през обектива на онези, които искат да унищожат родителя, като единственият възможен изход е да пожертват напълно детето", обяснява той.

Уили Лам, политически експерт от Китайския университет в Хонконг, заяви, че подкрепата на САЩ ще окаже по-голям натиск върху правителството на Хонконг и ще накара Пекин да се "замисли два пъти" за използването на по-сурови тактики, за да потуши вълненията. "Това е основен повратен момент в протестното движение".

По-рано днес, около 100 души, включително екипи и експерти по обезвреждане на експлозиви, обхождаха големия Политехнически университет, за да разчистват запасите от опасни материали. Служителите претърсват и  сградите. Полицията заяви, че са премахнали над 600 бензинови бомби и други опасни предмети.

Полицейският служител Чоу Ят Мин заяви, че приоритетът на операцията е премахването на опасни предмети, които са заплаха за обществената безопасност, и събирането на доказателства за "злонамерено" нанесени щети на съоръженията в кампуса.

Тръмп подписа закони за защита на човешките права и демокрацията в Хонконг

Тръмп подписа закони за защита на човешките права и демокрацията в Хонконг

Санкции срещу официални лица…