Заместник-министърът на външните работи на Китай Ли Ючен привика американския посланик в Пекин Тери Брънстед и изрази протест срещу подписания от Доналд Тръмп хонконгски закон за демокрация и права на човека, съобщава Министерството на външните работи на Китай.

"Това е сериозна намеса в делата на Хонконг и вътрешните работи на Китай, както и нарушение на международното право и основните норми на международните отношения. Това е чисто поведение на хегемония. Правителството и хората на Китай изразяват силно възмущение и силен протест в това отношение", коментира заместник-министърът на външните работи.

Китай многократно обвинява САЩ и други западни държави, че те организират масовите демонстрации в Хонконг, външното министерство на Китай обещава да предприеме неуточнени "мерки за противодействие".

"Американската администрация открито подкрепя престъпниците в Хонконг и се намесва във вътрешните работи на Китай", обясни говорителят на външното министерство Ген Шуан. "Това е сериозна намеса в делата на Хонконг, които са вътрешни работи на Китай. Ние отправихме сериозен протест пред американската страна".

Тръмп подписа закони за защита на човешките права и демокрацията в Хонконг

Тръмп подписа закони за защита на човешките права и демокрацията в Хонконг

Санкции срещу официални лица…

"САЩ пренебрегва фактите и истинското състояние на нещата. Те открито подкрепят извършителите на актове на насилие, които унищожават инфраструктурата и извършват палежи, намесват цивилни, подкопават върховенството на закона и нарушават обществения ред", допълва дипломатът.

"Американската администрация трябва да се въздържа от прилагането на закона за демокрацията и правата на човека в Хонконг, в противен случай това може да повлияе на двустранните отношения", обясни Шуан във връзка с търговските преговори между Китай и САЩ.

"Силно протестираме срещу приемането на така наречения хонконгски законопроект. Сериозно призоваваме САЩ да не прилагат този закон, тъй като това може да повлияе на сътрудничеството ни във важни области. Що се отнася до конкретния отговор, предлагам да следите развитието на ситуацията", добави той.

Хонконгските активисти призовават света да последва САЩ и да ги защити от Китай

Хонконгските активисти призовават света да последва САЩ и да ги защити от Китай

Според властите, тези, които вредят на Китай, ще пожертват напълно Хонконг

"Никой не трябва да подценява твърдата решимост на Китай да защитава националните си интереси за суверенитет, сигурност и развитие, както и да прилага принципа за една държава-две системи и да гарантира просперитет и стабилност в Хонконг", коментира Ген Шуан.

Законът, подписан от Тръмп, изисква американската администрация редовно да докладва на депутатите за ситуацията в Хонконг и предвижда възможността да се налагат санкции на отговорните за нарушения на правата на човека.

Документът също така предвижда годишна оценка - колко независим е Хонконг от Пекин като част от политика една държава-две системи и за разширяване на преференциалния търговски, икономически, митнически и инвестиционен режим. 85 000 американски граждани и бизнесмени пребивават в Хонконг, като 1344 компании от САЩ работят там.

Пекин хвали Путин за позицията му в защита на Русия и Китай

Пекин хвали Путин за позицията му в защита на Русия и Китай

Имат общи интереси и нужди, суверенитет, сигурност, глобален мир и стабилност