Китай оценява високо гледната точка на руския президент Владимир Путин, че опитите за ограничаване на развитието на Китай и Русия са сериозна грешка, коментира говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

По думите му, "ние отдаваме голямо значение на позитивната и ясна позиция, изразена от президента Путин".

"Напоследък някои държави следват принципите на едностраннност и се намесват във вътрешните работи на други държави, използвайки механизма за санкции, който оказва влияние върху съществуващия световен ред и подкопават основите на сегашната система на международните отношения", обяснява той.

Си Дзинпин и Путин декларират стратегическа координация срещу нестабилния свят

Си Дзинпин и Путин декларират стратегическа координация срещу нестабилния свят

Да защитят суверенитета и сигурността си и да създават справедлива световна среда

"Подобна практика е движение назад и всъщност това е голяма грешка, която среща сериозно неодобрени от международната общност", допълва дипломатът.

"Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и основните развиващи се страни. И двете ни страни се стремят да защитават националния си суверенитет и сигурност, основните норми на международното право", коментира Ген Шуан.

"Ние имаме общи интереси и нужди, затова споделяме отговорността за поддържане на глобален мир и стабилност, както и за поддържане на справедливост и честност в международните отношения", заяви официалният представител на външното министерство.

Си Дзинпин: Китай иска търговска сделка със САЩ, но ако трябва, ще се бори

Си Дзинпин: Китай иска търговска сделка със САЩ, но ако трябва, ще се бори

Той разговаря с Кисинджър и обяви, че двете страни са на кръстопът

По-рано, руският президент Владимир Путин коментира на инвестиционен форум, че опитите за ограничаване на развитието на Китай и Русия са елементи на нелоялна конкуренция.

"За съжаление, това се обсъжда публично в самите САЩ, например. Целта им не е да балансират международните икономически отношения, но основната стратегическа цел е да ограничат развитието на Китай, да ограничат развитието на Русия", обясни той.

Според руския президент, "това е такава грешка, много сериозна, дълбока, която дори подкопава позицията на тези, които инициират този вид политика".

Путин угрижен от приближаването на НАТО към руските граници и милитаризацията на космоса

Путин угрижен от приближаването на НАТО към руските граници и милитаризацията на космоса

Ядрено-ракетният клуб нараствал като бройка