Финландия за трета поредна година оглави класацията World Happiness Report за най-щастливите страни в света, съобщават световните осведомителни агенции.

В челната десетка в класацията на ООН влизат още Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Холандия, Швеция, Нова Зеландия, Австрия и Люксембург. САЩ са на 18-о място, Германия е на 17-о място, а Обединеното кралство и Франция са съответно на 13-о и 23-то място.

България е на незавидното 96-о място, като пред нас в класацията са всички наши съседи (Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния), като северната ни съседка е най-щастливата страна на Балканите - на 47-о място (ако Словения не се брои за част от региона, която е на 33-о място).

Русия заема в новата класация 73-о място - миналата година тя беше 68-ма.

Според ООН най-нещастните страни в света са Афганистан (на последно място в класацията), Южен Судан, Зимбабве, Руанда, Централноафриканската република (ЦАР), Танзания, Ботсвана, Йемен, Малави и Индия.

Докладът World Happiness Report се съставя ежегодно от Отдела за решения за устойчиво развитие на ООН. Той оценява 156 страни и отчита показатели като продължителност на живота, социална подкрепа, корупция и др. За първи път Организацията на обединените нации публикува световния доклад за щастието през 2012 г.