Президентът на Египет Хосни Мубарак подаде оставка като ръководител на управляващата Национална демократична партия, съобщи телевизионният канал "Ал Джазира", цитиран от Ройтерс.

Това се случва след две седмици на протести с искане за оставката на президента и на сблъсъци между негови противници и поддръжници, при които загинаха стотици хора, а няколко хиляди бяха ранени.

Междувременно в Кайро официални представители опровергават съобщенията на медии, че Хосни Мубарак е подал оставка от поста председател на управляващата партия.

От своя страна САЩ заявиха, че Хосни Мубарак трябва да остане засега на власт, за да направлява промените и приветстват оставката на сина му - Гамал, от партийното ръководство.

Междувременно се появиха информации, че "Мюсюлмански братя" са готови да преговаря с вицепрезидента на Египет Омар Сулейман за участието им в мирното предаване на властта в страната.

Оставки разтърсиха висшите етажи на властта в Египет.

Би Би Си съобщава, че висшият изпълнителен комитет на управляващата Националнодемократическа партия се е оттеглил.

В състава на най-силната политическа опора на президента Мубарак е и неговият син Гамал Мубарак. АП посочва, че той беше подготвян от баща си за негов наследник. По-рано тази седмица обаче вицепрезидентът на страната Омар Сюлейман обеща, че Гамал няма да се кандидатира на изборите през септември.

Сред оттеглилите се и главният секретар на партията Сафуат ел Шариф. Агенцията коментира, че оставките в управляващата партия са опит на правителството да убеди участниците в протестите, че ще пристъпи към реални реформи.

Начело на партията застава Хосам Бадрауи, който е член на либералното крило в движението. Засега обаче държавният глава остава на поста си и няма изгледи да се оттегли.

И днес столицата Кайро стана арена на демонстрации срещу президента на Египет Хосни Мубарак. Въпреки това БиБиСи отбелязва, че броят на протестиращите намалява с всеки изминал ден.

Междувременно държавният глава свика първата среща на новото правителство. В нея участват министрите на петрола, търговията, финансите, социалната солидарност, както и директора на Централната банка на страната. Засега не се съобщават подробности от проведените разговори.

Ясно е само, че банките в Египет ще възстановяват работата си от понеделник.

Въпреки това министърът на финансите на Египет определи икономическата ситуация в страната като повече от сериозна. По данни на анализатори протестите струват на Египет най-малко 310 милиона долара на ден.

Според министъра на търговията Самиха Фаузи Ибрахим износът на страната е паднал с 6% само за януари заради протестите и въведения полицейски час. Стана ясно обаче, че властите ще осигурят допълнителни доставки на храни, за да стабилизират цените и да избегнат недостига на продукти.

Все пак Самир Радуан посочи, че египетската икономика има солидна основа и за момента се справя.