Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ кей край Ивицата Газа в петък, съобщава "Ройтерс". Това се случва, докато Израел е под нарастващ световен натиск за обсадения крайбрежен анклав, където заради войната с палестинските екстремисти от "Хамас" се задава глад.

Временният плаващ кей беше предварително сглобен в израелското пристанище Ашдод и преместен на място в четвъртък на брега на Газа, където липсва собствена пристанищна инфраструктура. Американски войници не са слизали на брега, каза централното командване на Пентагона.

"Това е продължаващо многонационално усилие за доставяне на допълнителна помощ на палестинските цивилни и ще включва помощни стоки, дарени от редица страни и хуманитарни организации", се казва в изявление на командването.

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

От Централното командване на САЩ уточниха, че американски войски не са слизали на брега в Газа.

След месеци на дискусии Организацията на обединените нации се съгласи да помогне при координирането на доставките и разпределението на помощта, при условие че операцията "зачита неутралността и независимостта на хуманитарните операции", каза в петък заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

Управляваната от Хамас правителствена медийна служба в Газа обвини Вашингтон, че "се опитва да подобри грозния си имидж" с кея. В съответствие с коментарите на ООН, хуманитарни групи и самия Вашингтон, Хамас каза, че американският кей не е достатъчен, за да отговори на хуманитарните нужди и поиска по-големи доставки на помощ за анклава по суша.

"Държим израелската окупация и администрацията на САЩ напълно отговорни за умишлената и предварително обмислена политика на глад и блокада срещу нашия невъоръжен палестински народ в Газа", каза Хамас в петък.

ООН повтори, че доставките на помощ по суша са "най-жизнеспособният, ефективен и ефикасен" начин за борба с хуманитарната криза в анклава с 2,3 милиона души.

"Като се имат предвид огромните нужди в Газа, плаващият док е предназначен да допълни съществуващите сухопътни пунктове за помощ в Газа, включително Рафах, Керем Шалом и Ерез. Не е предназначен да замени никакви пунктове", каза Хак.

Помощта, разтоварена на кея, ще дойде по морски коридор от Кипър, където за първи път е инспектирана от Израел. Великобритания съобщи в петък, че е доставила пратката си с първа помощ през кея.

Кораб превозващ помощ до построения от САЩ кей край Газа, напусна Кипър

Кораб превозващ помощ до построения от САЩ кей край Газа, напусна Кипър

Плаващият под флага на САЩ Sagamore напусна пристанището на Ларнака в четвъртък сутринта

Хуманитарните групи, ООН и най-близките съюзници на Израел, всички поискаха Израел да направи повече, за да получи помощ в Газа, която до голяма степен беше опустошена от израелската кампания, започнала миналата година след атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Смята се, че операцията по пристана ще струва 320 милиона долара и ще включва 1000 американски войници, каза пред "Ройтерс" служител на отбраната на САЩ и източник, запознат с въпроса.

Нова вълна от сътресения създаде допълнителна нужда, тъй като стотици хиляди хора, които вече са разселени от войната и се укриват в град Рафах в южната част на Газа, се евакуираха в райони в централна Газа в очакване на израелско нападение.

ООН казва, че най-малко 500 камиона на ден с помощ и търговски стоки трябва да влизат в Газа. През април са влизали средно по 189 камиона на ден - най-високият брой от началото на войната.

Израел заяви, че засилва усилията за оказване на помощ и 365 камиона влязоха през ГКПП Керем Шалом и Ерец в четвъртък с брашно и гориво. Бяха доставени и стотици палатки за хората, евакуирани от Рафах в района на Ал Маваси, който Израел обяви за хуманитарна зона.