Европейската комисия обяви, че взема под внимание решението на „Лекари без граници” повече да не приема пари от Европейския съюз заради неговата миграционна политика. Това обаче нямало да засегне хуманитарните проекти в Турция или на други места, съобщава ДПА.

Припомняме, че по-рано хуманитарната организация обяви, че няма да взима пари от ЕС и страните членки в знак на протест срещу водената миграционна политика и по-специално заради сделката за мигрантите с Турция.

„Лекари без граници” отказват пари от ЕС заради сделката за бежанците с Турция

„Лекари без граници” отказват пари от ЕС заради сделката за бежанците с Турция

Миграционната политика на съюза била опасна

Организацията „Лекари без граници” не е партньор на хуманитарната помощ на ЕС в Турция, нито е подавала искания за финансиране на дейностите си в Турция. Затова никаква жизнено важна хуманитарна помощ в Турция няма да бъде засегната, заяви пред журналисти говорителят Маргаритас Схинас.

Комисията е информирана, че спирането няма да окаже въздействие върху текущите финансирани от ЕС хуманитарни проекти, извършвани от „Лекари без граници” в други части на света, допълни той.

Организацията е получила около 15 млн. евро от комисията миналата година, което представлява само малко над 1 % от бюджета за хуманитарна помощ на изпълнителната власт на ЕС, обясни Схинас.