Руското военно министерство отхвърли твърденията, че хуманитарният конвой близо до Алепо е бил обстрелван или бомбардиран от въздуха, като изтъкна, че смята, че конвоят се е запалил. Това съобщи „Интерфакс”, цитирайки говорителя на руското военно министерство Игор Конашенков.

Конашенков коментира инцидента, който стана в понеделник, посочвайки, че само отбранителната спасителна групировка  „Белите каски” можела да отговори кой е отговорен и защо.

ООН спря движението на хуманитарни конвои в Сирия след атаката

ООН спря движението на хуманитарни конвои в Сирия след атаката

Като незабавна предохранителна мярка движението

Конашенков обаче подчертал, че „Белите каски” били близки до терористичната групировка, известна доскоро като Фронт „Ал Нусра”.

"Ние проучихме видеозапис от така наречените активисти от мястото на събитията и не открихме никакви данни, че конвоят е бил нападнат", заяви Конашенков и допълни: "Няма кратери и външната част на камионите не показва щети, отговарящи на експлозиите от бомби, хвърлени от въздуха."

Щетите по автоколоната, които се виждат на записа, се дължат на запалване на товара. Това по странен начин съвпада с момента, когато бунтовниците започнаха голяма офанзива в намиращия се наблизо град Алепо, добави руският говорител.

Русия е спряла да наблюдава конвоя след доставянето на помощите. След това позицията му е била известна само на намиращите се на терена бунтовници. Същата вечер Фронт "Ал Нусра" е започнал голяма офанзива срещу Алепо, подчерта Конашенков.