Ръководителят на военното правителство на Мианмар обеща да се справи решително с терористични актове, извървшвани от въоръжени групи за съпротива, информира БиБиСи. Мин Аунг Хлаинг обвини страните, които критикуват неговия режим, че подкрепят терора.

След завземането на властта през 2021 г. военните са въвлечени в кървава гражданска война срещу групите на съпротивата. В Конфликтът загинаха десетки хиляди, а над един милион души бяха разселени.

Генерал Мин Аунг Хлаинг, който изнесе реч на годишен парад на въоръжените сили в столицата Найпидо, имаше непоколебимо послание: въоръжените сили на Мианмар няма да спрат да се бият с онези, които се противопоставят на тяхното управление, каквато и да е цената.

66-годишният мъж отбеляза, че военното положение се налага все по-често във важни градове за борба с терористи, които се стремят да съсипят интересите на хората. Той добави, че в крайна сметка ще се проведат избори и властта ще бъде предадена на победилата партия, въпреки че не е ясно кога ще се случи това предвид продължаващия конфликт.

Парадът отбелязва 78-ата годишнина от основаването на националната армия на Мианмар по време на Втората световна война за борба с японската инвазия.

Заради сигурността на тяхната укрепена цитадела, военните в Мианмар вярват, че грубата сила, използвана срещу все по-изтощеното население, в крайна сметка ще циментира техния режим.

САЩ налага нови санкции на хунтата в Мианмар

САЩ налага нови санкции на хунтата в Мианмар

Санкциите ще затруднят хунтата да генерира приходи за закупуване на оръжия