Новата хунта на Нигер обвини бившия колониален владетел Франция, че иска да се "намеси военно", за да възстанови сваления президент Мохамед Базум, предава турската телевизия ТРТ.

"Франция, със съучастието на някои гражданите на Нигер проведе среща с началника на щаба на националната гвардия на Нигер, за да получи необходимото политическо и военно разрешение", се казва в изявление, прочетено по националната телевизия в понеделник.

Този ход дойде като част от "търсенето на начини и средства за военна намеса в Нигер", се твърди в изявлението.

В друго изявление превратаджийте обвиниха службите за сигурност на неназовано западно посолство, че са използвали сълзотворен газ в неделя срещу демонстранти, подкрепящи преврата в столицата Ниамей. Шестима души са били хоспитализирани след инцидента.

Френският президент Еманюел Макрон в неделя обеща "незабавни" действия, ако френски граждани или интереси бъдат нападнати в Нигер, след като хиляди нигерийци се събраха пред френското посолство.

Антифренските настроения са високи в някои бивши африкански колонии, тъй като континентът се превръща в подновено дипломатическо бойно поле, на фона на нарастващо руско и китайско влияние.

Франция има около 1500 войници в западноафриканската държава, която е един от последните й съюзници в района на Сахел, след като френските сили трябваше да се изтеглят от съседно Мали по-рано тази година.

Превратът в Нигер може да предизвика недостиг на уран в ЕС

Превратът в Нигер може да предизвика недостиг на уран в ЕС

Нигер представлява една пета от общия внос на уран в ЕС