Йеменските хуси извършиха ракетна атака срещу американския самолетоносач "Айзенхауер" в Червено море, съобщава "Ройтерс".

Военният говорител на бунтовниците Яхя Сари заяви, че нападението е в отговор на ударите на САЩ и Великобритания срещу Йемен.

При шест удара на Вашингтон и Лондон бяха убити 16 души, а 41, включително цивилни, бяха ранени.

Атаките срещу провинция Ходейда са били извършени срещу пристанището в Салиф, радиосграда в квартал Ал-Хок, лагер Галифа и две къщи.

Американската и британската армия посочиха, че вчера са нанесли удари срещу цели на хусите в Йемен, за да възпрат екстремистите от по-нататъшно прекъсване на корабоплаването в Червено море.

Централното командване на САЩ съобщи, че американските и британските сили са ударили 13 цели в контролираните от бунтовниците райони на Йемен.

16 загинали и 35 ранени след въздушни удари на САЩ и Великобритания по Йемен
Обновена

16 загинали и 35 ранени след въздушни удари на САЩ и Великобритания по Йемен

Осем безпилотни летателни апарата (БПЛА) на хусите бяха унищожени в общо 13 обекта в Йемен, съобщи Централното командване на САЩ

Британското министерство на отбраната пък уточни, че съвместната операция е била насочена към три места в пристанищния град Ходейда, където според него са били разположени дронове и оръжия земя-въздух.

"Както винаги, при планирането на ударите беше положено най-голямо внимание, за да се сведе до минимум всякакъв риск за цивилни лица или невоенна инфраструктура", изтъкнаха от британското министерство на отбраната.

"Провеждането на ударите в тъмните часове също би трябвало да смекчи още повече всички подобни рискове".

Говорителят на хусите Мохамед Абделсалам заяви, че ударите са "брутална агресия" срещу Йемен като наказание за подкрепата му за Газа.

Иран - съюзник на хусите - осъди ударите като "нарушения на суверенитета и териториалната цялост на Йемен, международните закони и правата на човека".

Йеменските хуси атакуват шест кораба в три морета

Йеменските хуси атакуват шест кораба в три морета

Това съобщи военният лидер на групировката Яхя Сари

"Правителствата на агресорите САЩ и Великобритания са отговорни за последствията от тези престъпления срещу йеменския народ", подчерта говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

Йеменските бунтовници контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. От ноември насам те многократно нанесоха удари с дронове и ракети в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Това принуди редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породи страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.